10 tipov na rýchle raňajky, desiatu aj večeru
Začiatok školského roka je pre väčšinu z nás obdobím nepretržitého zhonu a starostí. Aby sme vám tento čas aspoň trochu uľahčili, pripravili sme si pro vás pár receptov na rýchle raňajky, desiaty i večere.
Stačí zapojiť šikovných pomocníkov v podobe sendvičovača alebo vaflovača a pripravené je raz dva. A niekedy vám postačí jeden prístroj na všetko. Pokiaľ máte sendvičovač s vymeniteľnými platňami model 3v1 nebo 4v1, hravo s ním vykúzlite chrumkavé toasty, voňavé vafle i skvelé pannini. Možno si ani neuvedomujete, akého veľkého pomocníka v svojom malom sendvičovači máte.
.
.
Skladané zapečené tortilly
- tortilly
- plátkový syr
- plátky salámy
- rukola, valeriánka poľná, petržlenová vňať
- grilovacie korenie
- voda
.
Tortillu potrieme zľahka vodou. Nakrojíme ju od kraje do stredu a pomyselne si ju rozdelíme na štvrtiny. Štvrtinu v smere narezanej časti pokladáme salámou a preklopíme cez ňu narezanú prázdnu štvrtinu tortilly. Ďalšiu štvrtinu pokladáme syrom, posypeme korením a ozdobíme zelenou zložkou (rukola, valeriánkou poľnou, petržlenovou vňaťou - podľa chuti). Cez túto časť položíme zloženú časť tortilly a podľa chuti dozdobíme štvrtú časť. Zloženú tortillu rozpolíme na 2 rovnaké časti a vložíme do rozpáleného sendvičovača s grilovacími platňami.
Zapečené toasty vo vajíčku
- toastový chlieb
- vejce
- šunka
- plátkový syr (tučnejší)
- horčica alebo kečup
- soľ
- čierne korenie
.
Sendvičovač rozohrejeme a medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, ktoré osolíme a okoreníme. Plátok toastového chleba namočíme do zmesi, necháme odkvapkať a položíme do sendvičovača. Navrch dáme šunku, syr, ľahko potrieme horčicou alebo kečupom, pridáme ďalší syr a šunku, a nakoniec priklopíme ďalším plátkom toastového chleba namočenom vo vaječnej zmesi. Upečieme dozlata.
.
Jablčné toasty a la štrúdľa
- svetlý toastový chlieb
- jablká
- maslo
- vanilkový cukor
- mletá škorica
- šťava z citróna
- práškový cukor na posypanie
.
Jablká nakrájame na štvrtiny, ošúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na plátky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Sendvičovač rozpalíme. Chlieb potrieme zľahka maslom, na polovicu dáme jablká, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a priklopíme druhým plátkom toastového chleba. Zapekáme približne 2 minúty dozlatista. Podávame posypané práškovým cukrom.
.
.
Sladké toasty s nutelou a banánom
- toastový chlieb
- nutela
- banány
.
Toastový chlieb natrieme nutelou a pokladáme na kolieska nakrájaným banánom. Prikryjeme druhým plátkom chleba tiež natretým z vnútornej strany nutelou. Zapečieme v sendvičovači.
.
Zapečené toasty Caprese
- toastový chlieb
- mozzarella
- paradajky
- bazalka
.
Paradajky a syr nakrájame na plátky, ktoré potom dáme na toastový chlieb a posypeme lístkami bazalky. Priklopíme druhým plátkom chleba a zapekáme dozlatista v rozpálenom sendvičovači.
Hermelínové toasty.
- toastový chlieb
- hermelín
- šunka
- brusnicová zaváranina
- korenie na grilované syry
- maslo
.
Plátky chleba potrieme zľahka maslom. Hermelín priečne rozrežeme a položíme na chlieb, posypeme korením, potrieme brusnicami a navrch dáme plátok šunky. Priklopíme druhým plátkom chleba a zapečieme..
.
.
Belgické vafle.
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 80 g rozpusteného masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 400 ml mlieka
- soľ
.
Zmiešame všetky sypké suroviny, prilejeme mlieko, rozpustené maslo, vajcia a vytvoríme hladké cesto (napr. pomocou mixéra). Vaflovač rozohrejeme a z cesta upečieme vafle. Potrieme podľa chuti, napr. marmeládou, medom alebo nutelou a zdobíme šľahačkou, ovocím a čokoládou.Fitness vafle s jogurtom.
- 1 vajce
- 60 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- 15 g ovsenej múky
- 15 g proteínového vanilkového prášku
- 20 ml vody
- kokosový olej
.
Všetky suroviny zmiešame. Vaflovač potrieme kokosovým olejom a rozohrejeme. Upečieme vafle, ktoré zdobíme podľa chuti ovocím, strúhaným kokosom, orechmi, arašidovým maslom, čakankovým sirupom …
.
Syrové vafle so slaninou.
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 4 vajcia
- 6 plátky slaniny
- 80 g výrazného tučného syru (napr. cheddar)
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 80 g masla
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 hrsti čerstvej pažítky alebo jarnej cibuľky
.
Slaninu opečieme na panvici a nakrájame na malé kúsky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Pažítku alebo cibuľku nakrájame nadrobno. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme maslo, mlieko a zvyšok surovín. Nakoniec pomaly vmiešame sneh. Upečieme vo vaflovači. Skvelo chutia teplé i studené.
Mandľové vafle.
- 100 g mandľovej múky
- 1 banán
- 2 vajcia
- 1 lyžička kypiaceho prášku
- 1 lyžičky mandľového extraktu
.
Všetky suroviny rozmixujeme na kašu. Pečieme v rozohriatom vaflovači, ktorý sme zľahka potreli olejom. Zdobíme polevou z banána a kakaa a posypeme mletými mandľami..
.