Posledné predvianočné zľavy sú tu! Pri objednávkach do 18.12.2024 garantujeme dodanie do Vianoc.
15 chutných receptov, ako spracovať tekvicu
Rovnako ako Vianoce sú pre mnohých z nás spojené s cukrovinkami, na jeseň - a najmä v období Halloweenu - patrí tekvica. Niekto ju uprednostňuje pre tvorbu halloweenských dekorácií, pre iných je neoddeliteľnou pochúťkou v kuchyni, kde sa dá spracovať na nespočetne spôsobov. Nechajte sa inšpirovať ...
Viete že ...
- existuje cca 850 druhov tekvíc
- tekvica je plná vitamínov a minerálov – posilňuje imunitný systém, upokojuje nervy, pomáha správnej činnosti srdca a detoxikuje organizmus
- vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vody (zhruba 94 %) je tekvica ideálnou potravinou počas chudnutia
.
Tekvicový koláč
.
Suroviny na cesto:
225 g hladkej múky, 135 g masla, 1,5 lyžičky prášku do pečiva, 3 lyžice cukru, 3 lyžice vody, štipka soli
.
Suroviny na náplň:
400 g tekvice, 1 veľké jablko, citrónová kôra a šťava, škorica, rum, cukor podľa chuti, rumová aróma
.
Tekvicu a jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou, podľa chuti pridáme zvyšok surovín a podusíme, kým nevznikne hustejšia kaša. Všetky suroviny na cesto vložíme do misy a spracujeme. Cesto vyvaľkáme a vložíme do vymazanej a vysypanej koláčovej formy. Na cesto rozprestrieme tekvicovú kašu a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v predhriatej rúre cca 35 min. na 180 °C.
Tekvicový perník
.
Suroviny:
250 g tekvice, 140 g cukru krupice, 60 ml oleja, 2 vajcia, 220 g polohrubej múky, prášok do perníka
.
Tekvicu umyjeme, ošúpeme a zbavíme semienok. Nastrúhame najemno, pridáme vajce, cukor, olej, múku a prášok do perníka. Všetko dôkladne premiešame. Cesto nalejeme na menší plech alebo formy a pečieme v predhriatej rúre cca 30 minút na 170 °C. Vychladnutý perník môžete potrieť marmeládou, čokoládou, lekvárom a zasypať orechmi alebo kokosom.
Tekvicové placky
..
Suroviny:
1 menšiu tekvicu Hokaido, 2 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, majoránka, ovsené vločky, soľ
.
Tekvicu umyte a vydlabajte semienka a dužinu. Nastrúhajte spoločne s cesnakom na jemnom strúhadle. Pridajte zvyšné suroviny, dôkladne premiešajte a nechajte 20 minút odležať. Placky smažte na sadle dozlatista.
Tekvicové chipsy
.
Suroviny:
Tekvicu Hokaido, olivový olej, soľ, čierne korenie, korenie podľa vlastnej chuti
.
Tekvicu umyte, nakrájajte a vydlabajte semienka. Nakrájajte na veľmi tenké plátky, rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a zľahka pokvapkajte olejom. Osoľte, okoreňte a okoreňte ďalším korením podľa vlastného výberu. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45 minút dochrumkava na 140 °C. Zhruba po pol hodine plátky otočte.
Tekvica na spôsob kapusty
.
Suroviny:
1 tekvica Hokaido, 1 cibuľa, 2 lyžice hladkej múky, maslo, soľ, rasca, cukor, ocot
.
Tekvicu ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Na masle speníme cibuľku, zaprášime múkou a opražíme. Pridáme tekvicu, osolíme, orascujeme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Dochutíme cukrom a octom.
.
.
.
.
Tekvicový chlieb
.
Suroviny:
400 g dýně, 200 g hladkej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 5 g instantného droždia, 3 lyžice olivového oleja, 100 ml vlažnej vody, tekvicové semienka, sůl
.
Tekvicu očistíme, nakrájame na kúsky a uvaríme domäkka. Vodu zlejeme, tekvicu rozmixujeme a necháme vychladnúť. Všetky suroviny vložíme do misy a urobíme cesto, ktoré dáme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť. Cesto preložíme do vymazanej chlebovej formy, posypeme tekvicovými semienkami a necháme ešte 20 minút kysnúť. Pečieme na 180 °C cca 45 minút.
Tekvicové rizoto
.
Suroviny:
600 g ryže vhodnej na rizoto, 1 kg tekvice Hokaido, 150 g šalotky, 100 g cesnaku, 80 ml bieleho vína, 60 g masla, 100 ml olivového oleja, 2 l zeleninového vývaru, 10 g čerstvej šalvie, 100 g parmezánu
.
Tekvicu očistíme a nakrájame na kúsky, ktoré rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme lyžicou olivového oleja a premiešame s polovicou nasekaných lístkov šalvie. Pečieme dozlatista cca 25 minút. Na rozpálenom oleji orestujeme šalotku s cesnakom. Pridáme prepláchnutú ryžu a približne 3 minúty opekáme za stáleho miešania. Zalejeme vínom a časťou horúceho vývaru. Stlmíme a zľahka varíme. Keď sa časť vývaru vsiakne, prilejeme ďalší, kým nie je ryža mäkká (cca 15 min.). Polovicu upečenej tekvice rozmixujeme na pyré a spoločne s maslom zamiešame do ryže. Zakryjeme pokrievkou a necháme dve minúty odstáť. Zvyšné šalviové lístky vysmažíme dochrumkava. Do rizota pridáme zvyšné kúsky tekvice, ozdobíme šalviou a posypeme parmezánom.
Tekvicové ňoky
.
Suroviny:
500 g tekvice Hokaido, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, 1 žĺtok, soľ, biele korenie, muškátový kvet
.
Tekvicu umyjeme, nakrájame, zbavíme semienok a dáme piecť na 190 °C cca na 40 minút. Upečenú tekvicu nastrúhame alebo rozmixujeme najemno, pridáme žĺtok, múku a spracujeme pružné cesto. Z cesta tvoríme valčeky, z ktorých odkrajujeme 2 cm ňoky, ktoré ľahko pretlačíme vidličkou. Hotové ňoky varíme cca 5 minút vo vriacej vode, kým nevyplávajú. Uvarené ňoky pokvapkáme olivovým olejom, aby sa k sebe nezlepili a podávame posypané parmezánom.
Tekvicové muffiny s krémom
.
Suroviny na muffiny:
350 g pečené dýně Hokaido, 250 g hladkej múky, 150 g cukru, 3 vajcia, 130 ml cmaru, 120 g masla, 60 ml oleja, 1 lyžička škorice, 1/2 lyžičky jedlej sódy, štipka soli, vanilka
.
Vyšľahajte maslo, pridajte rozmixovanú tekvicu (aj so šupkou) a všetky tekuté suroviny. V druhej mise zmiešajte suché suroviny a vmiešajte ich do mokrej zmesi. Košíčky na muffiny plňte do dvoch tretín a pečte 20 min. v rúre rozohriatej na 180 °C. Upečené muffiny nechajte vychladnúť.
.
Suroviny na krém:
1 lyžica masla, 2 lyžice hnedého cukru, 150 g pečenej tekvice, 125 g syra Philadelphia, 100 g masla, vanilka
.
Na panvici rozpusťte lyžicu masla, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Znížte teplotu, pridajte tekvicu, poduste a nechajte vychladnúť. Medzitým vyšľahajte zvyšné maslo do peny, pridajte syr a vychladnutú tekvicu a všetko dohromady vyšľahajte. Krémom ozdobte vychladnuté muffiny.
Tekvicové lievance
.
Suroviny:
250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, 1 l mlieka, 4 vajcia, 80 g rozpusteného masla, 300 g tekvice Hokaido, 3 lyžice cukru
.
Tekvicu ošúpeme, nakrájame, zbavíme semienok a dáme variť domäkka. Scedíme a rozmixujeme na pyré. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V inej nádobe rozšľaháme mlieko, žĺtky, maslo a vychladnuté tekvicové pyré. Obe zmesi zmiešame. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do zmesi. Lievance usmažíme na troche oleja a podávame s kyslou smotanou.
Pikantná tekvicová nátierka na hrianky
..
Suroviny:
Tekvica Hokaido, cesnak (podľa chuti), feferónka (podľa chuti), olivový olej, soľ, korenie, kari, citrónová šťava (podľa chuti), 1 lyžica sadla
.
Tekvicu umyjeme, nakrájame na kocky a dáme na plech vyložený papierom. Pokvapkáme olejom a pečieme na 180 °C domäkka. Upečenú tekvicu rozmixujeme, pridáme sadlo, cesnak, nadrobno nakrájanú feferónku a korenie. Dochutíme citrónovou šťavou a dáme vychladnúť. Podávame s hriankami.
.
.
.
.
Tekvicová polievka
.
Suroviny:
1 menšia cibuľa, 100 g koreňovej zeleniny, 200 g tekvice Hokaido, 60 ml oleja, 1 hrsť jemných ovsených vločiek, 100 ml smotany, 500 ml mlieka alebo vývaru, tekvicový olej na dochutenie, soľ, kari
.
Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a na oleji orestujeme. Pridáme kari korenie a ešte chvíľu restujeme. Zalejeme mliekom alebo vývarom, pridáme vločky a varíme cca 10 minút. Hotovú polievku rozmixujeme do krémovej konzistencie, osolíme, pridáme smotanu a premiešame. Na tanieri dochutíme tekvicovým olejem. Tento recept je súčasťou databázy receptov Multifunkčného kuchynského robota Concept RM9000 INSPIRO.
Tekvicová marmeláda
.
Suroviny:
2 kg tekvice (veľkoplodej), 1 l pomarančového džúsu, 2 ks škorice, 2 ks badiánu, 1 lyžica klinčekov, 1 kg cukru, 2 vrecká želírovacieho prípravku na výrobu marmelád
.
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na kúsky a zbavíme semienok. Vložíme do hrnca, zalejeme džúsom, pridáme korenie a necháme do druhého dňa. Dáme variť, kým nie je tekvica mäkká. Vyberieme korenie a rozmixujeme. Pridáme cukor, opäť privedieme k varu, nasypeme želírovací prípravok, a ešte krátko povaríme. Nalejeme do pohárov.
.
.
Tekvicový nápoj plný vitamínov
.
Suroviny:
1 tekvice Hokaido, 2 pomaranče, 2 lyžice medu, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžička škorice, 200 ml vody
.
Tekvicu umyte, vydlabajte semienka a nakrájajte na kúsky. Povarte v mierne osolenej vode domäkka cca 15 minút. Nechajte vychladnúť. Pomaranče ošúpte, zbavte kôstok, rozoberte na mesiačiky alebo nakrájajte na kúsky a vložte do mixéra. Pridajte povarenú tekvicu a zvyšné suroviny. Rozmixujte dohladka. Nalejte do pohárov a posypte škoricou, sekanými orechmi alebo kokosom.
Tekvicové latté
.
Suroviny:
80 g tekvicového pyré, 300 ml mlieka, 120 ml silnej kávy, 2 PL medu, 1 lyžičky sušeného zázvoru, 1 lyžičky mletej škorice, štipka mletého kardamomu
.
Tekvicové pyré pretlačíme jemným sitkom. Do medu zamiešame korenie a spoločne s pyré rovnomerne rozdelíme do 2 pohárov. V napeňovači mlieka napeníme mlieko (popr. ohrejeme v hrnci a šľahačom vyšľaháme do peny). Napenené mlieko nalejeme na pyré. Nakoniec opatrne a pomaly vlejeme espresso.
.
.