Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

6 tipov ako si vychutnať tohtoročné grilovanie

03.05.2023

Jar je tu a s tým aj opekanie špekáčikov a rozpaľovanie grilov. Prinášame pár typov na tradičné i netradičné grilované pochúťky.

.

Počasie už vám plány neprekazí

Ak patríte medzi grilovacích nadšencov, ktorí si chcú užívať svoje obľúbené pochúťky po celý rok a za každého počasia, riešenie ponúka elektrický gril. Môžete na ňom grilovať kedykoľvek a kdekoľvek, napríklad aj doma alebo na balkóne. Neprodukuje totiž žiaden dym ani zápach. S elektrickým grilom už vám počasie neprekazí plány a naložené mäso na oheň už nikdy nepríde nazmar.

.

..

GE3550

GE3500

GE2030

GE2010

.

.


.

Plnené šampiňóny

.

Plnené šampiňóny sú predkrmom, ktorý nadchne a hlavne neomrzí. Môžete ich totiž naplniť čím chcete. Výbornou zmesou je slanina s čedarom, vinná klobása s tymianom alebo kombinácia rôznych druhov syra. Šampiňóny vydlabete, aby ostala len hlavička a miesto, kam dať zmes. Nohu s vnútrom pokrájajte a pridajte do zmesi, aby neostali žiadne zvyšky. Šampiňóny naplňte a dajte na 15 minút na gril.

Syr halloumi

.

Halloumi je cyperský polotvrdý syr, ktorý obsahuje ovčie i kozie mlieko. Konzistencia pripomína ľahko mozzarellu. Syr upravený na grile roztancuje vaše chuťové poháriky, takže nabudúce si už iný nedáte. Nemusíte sa trápiť s náročnou prípravou, jednoducho syr nakrájajte na plátky, dochuťte obľúbeným korením alebo bylinkami a hoďte na gril.

Grilovaný ananás

.

Dokonalý dezert, ktorý prvým zahryznutím povie, že to zaručene nebude posledný kúsok. Budete totiž chcieť ešte a ešte. Grilovaný ananás pripravíte tak, že ho zbavíte šupky a nakrájate na kolieska alebo na plátky. Potriete ho buď medom alebo rozpusteným maslom s trstinovým cukrom. Potom grilujte 2 až 3 minúty z každej strany.

Špízy

.

Nastáva chvíľa pre milovníkov mäsa. Aj napriek tomu, že špízy nie sú flákota, ponúknu vám väčšiu škálu chutí, a hlavne viac možností ako ich urobiť. Vďaka tomu sa nebudete opakovať a návšteve pripravíte vždy niečo iného. Na prípravu špízu si vyberte obľúbenú zeleninu a mäso, nakrájajte je na menšie kúsky a napichnite na grilovacie ihly. Mäso môžete vopred naložiť alebo posypať grilovacím korením a pokvapkať olivovým olejem. Špízy vložte na gril a zo všetkých strán opečte.

Šašlíky

.

Ďalšou grilovanou pochúťkou pre všetkých „mäsožravcov“ je šašlík. Tato obľúbená pochúťka z východu sa tradične vyrába z jahňacieho alebo kozieho mäsa, ale použiť môžete akékoľvek chcete – bravčové, hovädzie i kuracie. Príprava je veľmi jednoduchá, ale musíte počítať s tým, že mäso budete 1-2 dni marinovať. Mäso nakrájajte na väčšie kocky, ošúpanú cibuľu na kolieska a spoločne vložte do misy, pridajte bobkový list, niekoľko guličiek korenia, soľ a majonézu. Premiešajte a nechajte odležať. Mäso s cibuľou napichujte na ihly a pomaly opekajte zo všetkých strán.  

Pljeskavica

.

Ak jazdíte v lete k Jadranu, iste poznáte chuť alebo aspoň vôňu ďalšieho pokrmu. Ide o obľúbenú chorvátsku grilovanú placku z mletého mäsa. K príprave je ideálna zmes mäsa, napr. teľacie a hovädzie, do ktorej pridajte najemno pokrájanú cibuľu, osoľte a okoreňte. Milovníci pálivých chutí môžu pridať nadrobno nakrájané chilli papričky. Zmes dôkladne prepracujte a dajte na 2 hodiny do chladničky. Z mäsa vytvarujte placky cca 1 cm vysoké a opekajte na grile z oboch strán.