Zľava 15% na všetko z kategórie príprava jedla s kódom "IMUNITA" tu wink Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Ako podporiť krásne opálenie a uľaviť spálenej koži pomocou potravín?

02.08.2023

Chcete si udržať krásne opálenie čo najdlhšie? Vsaďte na správny jedálniček. Poradíme vám, po ktorých potravinách získa vaša pokožka krásne hnedý nádych a ktoré ju zase ochránia pred spálením.

Po akých potravinách sa krásne opálite?

.

Ku krásnemu a rovnomernému opáleniu a tiež k jeho dlhodobému uchovaniu vám pomôžu potraviny s vysokým obsahom betakaroténu. Ide o látku podporujúcu tvorbu melanínu, ktorý chráni pokožku proti poškodeniu slnečnému žiareniu. A aké potraviny to sú?

.

Potraviny s vysokým obsahom betakaroténu

Mrkva, paprika, špenát, kapusta, hrášok, mango, papája, hlávkový šalát, kapusta, nektárinky, broskyňa, kukurica, čerešne, melón, vaječné žĺtky, ryby, maslo

.


.

Ochrana pred spálením

Patríte medzi milovníkov slniečka a radi ho nasávate celým svojím telom? Nenechajte si túto letnú pohodu skaziť a chráňte svoju pokožku pred spálením. Nadmerné opaľovanie a časté spálenie totiž urýchľuje jej starnutie a zvyšuje riziko kožných ochorení. Pokiaľ to však predsa len ľahko „preženiete“ a koža sa vám sfarbí do červena, aj tu vám môžu vhodné potraviny pomôcť..

Rýchla úľava spálenej pokožky

  • Vitamín C a E - pokiaľ to so slnením preženiete, pomôžu vám vitamíny C a E. Majú hojivé účinky na spálenú pokožku a obnovujú poškodené kožné bunky. Oba tieto vitamíny sú obsiahnuté v čerstvom ovocí alebo napríklad v pšeničných klíčkoch.
  • Lykopen - ide o antioxidant, ktorý chráni kožu pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. Nájdete ho vo vodnom melóne, paradajkách, červenom grapefruite alebo červených paprikách.
  • Aloe vera - táto izbová rastlina je známa pre svoje liečivé účinky. Začervenanú pokožku od slniečka stačí potrieť gélom, ktorý sa nachádza vo vnútornej strane listov. Okamžite pocítite príjemnú úľavu. Gél má chladivé, hydratačné a protizápalové účinky a podporuje hojenie poškodenej kože.
  • Jogurt a tvaroh - sú výborným vonkajším obkladom na pokožku spálenú od slniečka, pretože ju príjemne schladí, upokojí a vyživí. Stačí naniesť na poškodené miesta a nechať približne pol hodiny pôsobiť.
  • Čierny čaj – uvarte silný čierny čaj, nechajte vychladnúť a potom do neho namočte bavlnenú utierku a použite ako obklad na spálené miesta, prikladať môžete i použité čajové vrecko.
  • Jablčný ocot – urobte si octový kúpeľ (do vane pridajte hrnček jablčného octu). Znížite tak pocit svrbenia a bolesť.
  • Uhorky alebo zemiaky – nakrájajte na kolieska a priložte na postihnuté miesta, ktoré príjemne schladia a uľavia vám od bolesti.

.

Pár typov na chutné recepty, ktoré podporia vaše opálenie

Suroviny: 2 zemiaky, 1 lyžica masla, 4 mrkvy, 1 menšia cibuľa, čerstvá petržlenová vňať, kari, čierne korenie, soľ, 2 lyžičky citrónovej šťavy, cukor, olej, kyslá smotana

.

Postup: Na rozpálenom oleji necháme zosklovatieť cibuľku nakrájanú na kocky a po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a zemiaky. Krátko orestujeme a zalejeme litrom horúcej vody. Postupne pridáme korenie. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme na jemný krém, dochutíme citrónovou šťavou. Pri servírovaní môžeme polievku zjemniť kyslou smotanou a ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Suroviny: pol hlávky kapusty, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžica olivového oleja

.

Suroviny na zálievku: 100 g majonézy, 100 g smotany, šťava z citróna, 1 lyžička horčice, cukor, soľ, čierne korenie

.

Postup: Kapustu nastrúhame najemno, presolíme a pokvapkáme olejom. Necháme odstáť a potom pretlačíme. Mrkvu nastrúhame, cibuľu nakrájame najemno a oboje pridáme ku kapuste. Zmiešame všetky suroviny na zálievku a nalejeme ju na šalát. Dáme vychladiť do chladničky.

Suroviny: 500 g mrkvy, 80 g masla, 1 lyžička soli, 1 štipka korenia, 100 g smotany, 200 g sterilizovaného hrášku, 1 lyžica hladkej múky

.

Postup: Do mixovacej nádoby vložte sekací nôž, pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu (10 s, rýchlosť 5). Pridajte maslo, soľ, korenie a duste 10 min. na 100 °C (rýchlosť 2). Pridajte smotanu, hrášok a 10 minút povarte (rýchlosť 2). Zahustite múkou rozmiešanú v malom množstve vody a ešte 2 min. povarte (rýchlosť 2). Podávajte s vareným zemiakom. 

.

* Inšpirované receptom z multifunkčného kuchynského robota RM9000 INSPIRO

.

.

.

Suroviny: vodný melón, limetka, trstinový cukor, sóda, drvený ľad, čerstvá mäta

.

Postup: Melón vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Do vyššieho pohára dejte pokrájanú limetku, čerstvú mätu, trstinový cukor a roztlačte. Pridajte rozmixovaný melón, poháre naplňte drveným ľadom a zalejte sódou. Ozdobte plátkom melónu a mätou.

Suroviny: 1 hrnček čerstvého špenátu, 2 malé broskyne, lyžica ľanových semienok, 1 hrnček kokosového mlieka

.

Postup: Opláchnutý špenát a broskyne zbavené kôstok vložte do mixéra, pridajte semienka a kokosové mlieko a rozmixujte dohladka.

Marhule umyte, vykôstkujte a dajte do odšťavovača. Získanú šťavu môžete dosladiť. Nalejte do pohára s ľadom a podávajte.

.

.