Zľava mesiaca: Odšťavovač so 41% zľavou a indukčná doska o 110€ lacnejšia
Ako predísť kondenzácii vody v rúre?
Počas pečenia môže dôjsť k tomu, že sa dvierka rúry orosia. Prečo sa to tak deje a akým spôsobom kondenzácii vody v rúre predchádzať sa dozviete v nasledujúcom článku.
Prečo sa rosí rúra počas pečenia?
.
Vzhľadom k všeobecnému tlaku na znižovanie energetickej náročnosti spotrebičov a zlepšovaniu tried energetickej účinnosti, sú nové modely rúr viac izolované a uzavreté. Kvalitná izolácia má svoje výhody. Zamedzuje tepelným stratám počas pečenia, takže dochádza k úspore energie. Ďalšou výhodou je, že pri príprave jedla stačí pridávať menej vody, pretože vlhkosť zostane prevažne v rúre. Jedlo je vďaka tomu šťavnatejšie a rýchlejšie hotové. Pokiaľ však horúca para príde do styku s chladnejším povrchom, skondenzuje. Deje sa tak predovšetkým na dvierkach rúry, ktoré sú z bezpečnostných dôvodov ochladzované. Vďaka tomu sa môže stať, že po nich steká voda. Ide o prirodzený stav a nevzniká žiadne nebezpečenstvo pri používaní spotrebiča. Po ukončení pečenia stačí dvierka rúry a priľahlý priestor utrieť do sucha, aby ste zamedzili stekaniu vody po nábytku.
Ako zabrániť kondenzácii vody v rúre?
- RÚRU PORIADNE PREDHREJTE. Uvoľnená para z pokrmu sa môže na chladnejších miestach rúry zrážať, a preto je dobré pred vložením pokrmu rúru poriadne rozohriať. U vybraných modelov vstavaných rúr Concept môžete využiť funkciu Rýchly predohrev, ktorý skráti dobu rozohriatia rúry na polovicu, čím šetrí nielen váš čas, ale i energie.
- NEOTVÁRAJTE ZBYTOČNE RÚRU POČAS PEČENIA. Počas pečenia obmedzte čo najviac otváraniu dvierok. Predídete tak stretu horúceho vzduchu so studeným a následnej kondenzácii vody na dvierkach.
- Po dokončení pečenia VYBERTE JEDLO Z RÚRY A DVIERKA NECHAJTE OTVORENÉ, aby mohla vlhkosť odísť.
- PREBYTOČNÚ VLHKOSŤ ZOTRITE DO SUCHA po každom použití rúry.
Vstavané rúry sú vybavené chladiacimi ventilátormi, ktoré ochladzujú prednú časť rúry a dvere a zároveň zaistia, že sa horúci vzduch z rúry zmieša so studeným vzduchom z miestnosti skôr, ako bude odvedený ventilačnými otvormi z rúry von. Zapína sa automaticky so zapnutím rúry a zostávajú aktívne i po dopečení, aby sa vo vnútornom priestore rúry, na ovládacom panely alebo v korpuse nezrážala vlhkosť. V okamihu, kedy sa rúra ochladí, ventilátor sa automaticky vypne. Ak nefunguje ochladzovací systém rúry správne, môže dochádzať k zvýšenej kondenzácii vody.
.
Aké jedlá uvoľňujú najviac vody?
.
- Mrazené pokrmy
- Ryby
- Mäso – najviac vody obsahuje kuracie, potom hovädzie a nejmenej má bravčové (obecne platí, že čím je mäso chudšie, tým má vyšší obsah vody)
- Jedlo pripravované metódou sous-vide
- Zelenina
- Múčniky – predovšetkým ovocné
Dočítate sa v manuáli
.
Pri pečení pokrmov s väčším obsahom vody dbajte opatrnosťou pri otváraní dvierok spotrebiča. Dochádza k stretu horúceho vzduchu so studeným a na dvierkach môže skondenzovať para, ktorá sa premení na vodu a následne môže stekať do spodnej časti spotrebiča. Tento jav obmedzíte menej častým otváraním dvierok spotrebiča. Prípadnú skondenzovanú vodu je potrebné utrieť handrou alebo papierovou utierkou, aby nedošlo k poškodeniu nábytku pod spotrebičom.
Nepomohli vám vyššie uvedené rady? Zavolajte alebo napíšte a my vám radi poradíme
- Klientské centrum: +421 32 658 34 65, info@my-concept.sk
- Špecialista na veľké spotrebiče: smart@my-concept.cz