Nakupuj s dopravou ZDARMA pri objednávkach nad 50€
Ako pripraviť domácu pizzu v rúre?
Patríte medzi milovníkov pravej talianskej pizze? Pokiaľ áno a nechcete za ňu utrácať majlant, máme pre vás pár tipov, ako si ju upiecť doma v rúre. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí určite za to. Ozdobiť si ju môžete, ako chcete: podľa chuti či obsahu vašej chladničky. Spokojný bude každý člen rodiny a iste aj vaša peňaženka.
.
Ako správne upiecť domácu pizzu v rúre?
.
Pizzu pečte vždy na najvyšší výkon a počas pečenia rúru neotvárajte, aby teplo zbytočne neunikalo. Väčšina elektrických rúr Concept je vybavená špeciálnym programom na pečenie pizzy, čo vám uľahčí správne nastavenie. Spodný ohrev a vysoká teplota rovnomerne rozháňaná pomocou kruhového vyhrievacieho telesa s ventilátorom po celom vnútornom priestore sú zásadným faktorom pre dokonalý výsledok. Vaša domáca pizza bude rýchlo a rovnomerne prepečená s tou najchrumkavejšou kôrkou.
.
Postup:
• na rúre zvoľte program "PIZZA" a nastavte najvyššiu teplotu
• rúru s plechom predhrejte
• pokiaľ vaša rúra funkciu na pizzu nemá, aktivujte spodný a kruhový ohrev s ventilátorom
• k predhriatiu rúry môžete zvoliť program "rýchly predohrev", ktorý urýchli rozpálenie vnútorného priestoru, takže vám ušetrí čas i spotrebu energie
• na rozpálený plech vložte pizzu a dajte do rúry
• pizzu pečte približne 10-15 minút (dĺžka pečenia sa môže líšiť podľa typu rúry)
.
.
.
.
Prezrite si všetky rúry Concept s funciou "Pizza" a "Rýchly predohrev"
.
.
Rady a tipy
.
- Pizzu je nutné piecť rýchlo a na najvyššej teplote, aby si zachovala svoju vláčnosť.
- Pri pečení v rúre odporúčame potrieť okraje pizzy olejom, pizza sa upečie rýchlejšie.
- Na pizzu môžete dať takmer všetko a experimentovať s kombináciami i chuťami. Čo na pizzu ale určite nepatrí, je kečup!!!
Ako pripraviť domáce cesto na pizzu?
.
Základom domáceho cesta na pizzu je hladká múka, droždie, voda a olivový olej. Do misky rozdrobte pol kocky droždia, zalejte štvrť litrom vlažnej vody, pridajte lyžicu olivového oleja, štipku soli a rozmiešajte. Do veľkej misy dejte pol kila hladkej múky, pridajte zmes s droždím a rukami spracujte vláčne cesto. Cesto rozdeľte na 2 polovice, zabaľte do fólie a nechajte približne 12 hodín odležať v chladničke. To je najdôležitejšia časť, pri ktorej cesto kysne a zreje. Z tejto dávky pripravíte pizzu na 2 plechy, čo väčšinou stačí pre štvorčlennú rodinu.
.
Plech vymažte olivovým olejem alebo vyložte papierom na pečenie. Odležané cesto rozprestrite rukami na tenkú placku do tvaru obdĺžnika, preneste na plech a roztiahnite do krajov.
.
.
.
.
Ako dlho vydrží cesto na pizzu?
.
V chladničke vydrží spracované a zabalené cesto bez problémov až 3 dni.
Domáce paradajkové sugo
.
Budete potrebovať zhruba kilo paradajok, ktoré sparte v horúcej vode, ošúpte a nakrájajte na kúsky. Vo väčšej panvici rozohrejte olivový olej a speňte 4 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridajte nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu a mrkvu. Orestujte a potom pridajte paradajky a na miernom oleji pol hodiny povarte. Dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne i trochou cukru. Nechajte vychladnúť. Medzitým si nadrobno nakrájajte približne 10 lístkov čerstvej bazalky – môžete použiť mažiar, dajte do misky, pridajte soľ, čierne korenie a trochu olivového oleja, premiešajte a pridajte do omáčky.
.
Ako pizzu ozdobiť?
.
Kúzlo domácej pizzy spočíva v tom, že si ju môžete pripraviť za každým inak a presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Ponúka totiž nespočetné možností a variácií.
.
10 tradičných druhov pizzy:
.
- Margherita - sugo, mozzarella, bazalka, olivový olej
- Napoletana - sugo, mozzarella, ančovičky, kapary
- Prosciutto- sugo, mozzarella, šunka
- Capricciosa- sugo, mozzarella, šunka, šampiňóny, artyčoky, olivy
- Funghi- sugo, mozzarella, hríby a môže byť aj šunka
- Quattro Formaggi - 4 druhy syra (mozzarella, gorgonzola, provolone, grana padano, fontina, scamorza, emmental, asiagno, dolcelatte, ...)
- Diavola - sugo, mozzarella, pikantná saláma, chilli papričky
- Frutti di Mare - sugo, mozzarella, mušle, kalamáre, krevety
- Parmigiana - sugo, mozzarella, baklažán, grana padano, bazalka
- Tonno e Cipolla - sugo, mozzarella, tuniak, cibuľa
.
Vedeli ste, že ...
- najväčšia pizza na svete s veľkosťou 1300 m2 zabrala celú športovú arénu a bolo na ňu použité viac ako 1,5 t cesta, 2 t paradajkovej omáčky, takmer 4 t syra a 630 tisíc feferónok. Rozporciovaná bola na 68 tis. plátkov
- najdlhšia pizza sveta merala necelé 2 km a bolo na ňu potrebné cez 3,6 t cesta, 1,6 t syra a viac ako 2,5 t omáčky
- najdrahšou pizzou na svete je pizza Ludvík XIII. s byvoliou mozzarellou, austrálskou ružovou soľou, kaviárom, homárom a krevetami. Za túto pizzu s priemerom 20 cm zaplatíte neuveriteľných 8300 eur
- medzinárodný deň pizzy pripadá na 9. február
- na svete údajne existuje viac ako 687 druhov pizzy