Ako spracovať jahody chutne, rýchlo a do zásoby

20.06.2023

Sezóna jahôd je v plnom prúde a možno aj vy premýšľate, čo všetko si z tohto lahodného ovocia pripraviť. Či vám už červenajú na záhradke alebo ich máte z obchodu či samozberu, máme pre vás pár tipov na ich chutné spracovanie.

Obrázok, na ktorom je nespracovaná strava, jahody, ovocie, mesačná jahoda

Automaticky generovaný popis

.

Vedeli ste, že ...

  •  Jahoda nie je plod ani bobuľa, ale zväčšené kvetné lôžko
  •  Jahodník patrí v rastlinnej ríši do rovnakej rodiny ako ruža
  •  Jahody je lepšie umyť v miske s vodou, nestratí svoju arómu ako pri umývaní pod tečúcou vodou
  •  Jahody fungujú ako afrodiziakum vďaka obsahu zinku a antioxidantov
  •  Ideálny čas na zbieranie jahôd je ráno
  •  Jahody sú skvelým zdrojom vitamínu C – majú ho podobné množstvo ako citrusové plody
  •  Jahody sú skvelým pomocníkom pri diéte – sú nízkokalorické, znižujú chuť k jedlu a pomáhajú redukovať telesnú hmotnosť

.

Chcete zahnať chuť na maškrty?

.

Jahodová panna cotta

.

Suroviny: 2 smotany na šľahanie (33 % a 250 g), 6 lyžíc krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatíny

.

Postup: Želatínu namočte do studenej vody a nechajte napučať. Do malého hrnca nalejte smotanu, pridajte cukor a semienka z vanilkového lusku a zahrejte tesne pod bod varu. Odstavte, želatínu vyžmýkajte a rozmiešajte v smotane. Zmes nalejeme do menších pohárov a dejte zatuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.

.

Suroviny na jahodový preliv: 300 g čerstvých jahôd, 1 lyžička medu, 1 lyžice limetkovej šťavy

.

Postup: Všetky suroviny rozmixujte a nalejte na zatuhnutú panna cottu.

.

Ozdobte čerstvými jahodami a lístkom mäty.

Obrázok, na ktorom je jedlo, jahoda, mliečne výrobky, jahody

Automaticky generovaný popis

Tvarohové knedličky s jahodovou omáčkou

.

Suroviny na knedličky: 1 tvaroh (250 g), 150 g detskej krupice, 20 g zmäknutého masla, štipka soli, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra

.

Postup: Všetky suroviny vložte do misy a spracujte cesto. Pokiaľ je cesto príliš riedke, pridajte krupicu. Dejte odležať na hodinu do chladničky. Potom z cesta vytvorte malé guličky (cca ako vlašský orech), vložte do vriacej vody a na miernom ohni povarte, kým knedličky nevyplávajú na hladinu.

.

Suroviny na jahodovú omáčku: 250 g čerstvých jahôd, 50 g cukru, 1 lyžička kukuričného škrobu, 80 ml vody (podľa potreby), citrónová šťava

.

Postup: Jahody očistite, nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca. Pridajte cukor, trochu vody a pretlačte. Priveďte k varu, pridajte škrob rozmiešaný v zvyšku vody. Nechajte prejsť varom a nakoniec ochuťte šťavou z citrónu. Kto chce, môže omáčku nakoniec rozmixovať.

.

Tvarohové knedličky dajte do taniera, zalejte omáčkou a ozdobte kúskami jahôd a lístkami mäty.