Doprava ZDARMA pri objednávke nad 50,- €
Ako spracovať jahody chutne, rýchlo a do zásoby
Sezóna jahôd je v plnom prúde a možno aj vy premýšľate, čo všetko si z tohto lahodného ovocia pripraviť. Či už vám červenajú v záhradke alebo ich máte z obchodu či samo zberu, máme pre vás pár tipov na ich chutné spracovanie.
Vedeli ste, že...
- Jahoda nie je plod ani bobule, ale zväčšené kvetné lôžko
- Jahôd patrí v rastlinnej ríši do rovnakej rodiny ako ruža
- Jahody je lepšie umývať v miske s vodou, nestratí svoju arómu ako pri umývaní pod tečúcou vodou
- Jahody fungujú ako afrodiziakum vďaka obsahu zinku a antioxidantov
- Ideálny čas na zbieranie jahôd je ráno
- Jahody sú skvelým zdrojom vitamínu C – majú ho podobné množstvo ako citrusové plody
- Jahody sú skvelým pomocníkom pri diéte - sú nízko kalorické, znižujú chuť do jedla a pomáhajú redukovať telesnú hmotnosť
Chcete zahnať chuť na sladké?
.
Jahodová panna cotta
.
Suroviny: 2 smotany na šľahanie (33 % a 250 g), 6 lyžíc cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatíny
.
Postup: Želatínu namočte do studenej vody a nechajte napučať. Do malého hrnca nalejte smotanu, pridajte cukor a semienka z vanilkového struku a zahrejte tesne pod bod varu. Odstavte, želatínu vyžmýkajte a rozmiešajte v smotane. Zmes nalejeme do menších pohárov a dajte stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.
.
Suroviny na jahodový preliv: 300 g čerstvých jahôd, 1 lyžička medu, 1 lyžice limetkovej šťavy
.
Postup: Všetky suroviny rozmixujte a nalejte na stuhnutú panna cottu.
.
Ozdobte čerstvými jahodami a lístkom mäty.
Tvarohové knedličky s jahodovou omáčkou
.
Suroviny na knedličky: 1 tvaroh (250 g), 150 g detskej krupice, 20 g zmäknutého masla, štipka soli, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra
.
Postup: Všetky suroviny vložte do misy a spracujte cesto. Pokiaľ je cesto príliš riedke, pridajte krupicu. Dajte odležať na hodinu do chladničky. Potom z cesta vytvorte malé guličky (cca ako vlašský orech), vložte do vriacej vody a na miernom ohni povarte, kým knedličky nevyplávajú na hladinu.
.
Suroviny na jahodovú omáčku: 250 g čerstvých jahôd, 50 g cukru, 1 lyžička kukuričného škrobu, 80 ml vody (podľa potreby), citrónová šťava
.
Postup: Jahody očistite, nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca. Pridajte cukor, trochu vody a rozmačkajte. Priveďte k varu, pridajte škrob rozmiešaný vo zvyšku vody. Nechajte prejsť varom a nakoniec ochuťte šťavou z citrónu. Kto chce, môže omáčku nakoniec rozmixovať.
.
Tvarohové knedličky dajte do taniera, zalejte omáčkou a ozdobte kúskami jahôd a lístkami mäty.
Jahodový koláč
.
Suroviny na korpus: 200 g hladkej múky, 100 g zmäknutého masla, 1 žĺtok, 50 g cukrovej múčky, štipka soli
.
Náplň: 250 g tučného tvarohu, 1 vajce, 1 bielok, 60 g cukru, 2 lyžice cukru, štipka soli
.
Na ozdobenie: tortové želé, jahody
.
Postup: Všetky suroviny na korpus vložte do misy a spracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkajte a preneste do koláčovej formy. V mise ušľahajte tvaroh s cukrom a žĺtkom. V druhej mise vyšľahajte bielky so štipkou soli a opatrne primiešajte do tvarohového krému. Náplň dajte na cesto koláča a pečte 45 minút vo vyhriatej rúre na 170 °C. Koláč nechajte vychladnúť a potom navrch ozdobte jahodami, ktoré nakoniec prelejte tortovým želé (pripravte podľa návodu).
Pavlova torta
.
Suroviny na korpus: 4 bielka, 200 g cukru krupice, 1 lyžička octu, 1 lyžička vanilkovej arómy, 1 lyžica škrobu
.
Suroviny na ozdobenie: 3 smotany na šľahanie (33%), čerstvé jahody
.
Postup: Bielka vyšľahajte na sneh, potom po lyžičkách zašľahajte cukor. Šľahajte tak dlho, kým nebudete cítiť krupičky cukru medzi prstami. Nakoniec primiešajte ocot, vanilkovú arómu a škrob. Hmota by mala byť krásne tuhá a snehovo biela. Plech vyložte papierom na pečenie, zmes dajte doprostred plechu a rozotrite do tvaru torty. Rúru predhrejte na 150 °C, vložte tortu a okamžite stlmte na 140 °C. Po 15 minútach stlmte teplotu na 130 °C a pečte ešte 75 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte. Po dopečení nechajte tortu v rúre vychladnúť. Najlepšie je tortu upiecť večer a nechať vo vypnutej rúre do rána. Nakoniec tortu ozdobte šľahačkou a čerstvými jahodami.
.
.
Chlieb s jahodami
.
Znie vám to podivne? Vyskúšajte a uvidíte, aká pochúťka môže byť obyčajný krajec chleba s jahodami. Stačí ho zľahka potrieť maslom, pokrájať plátky jahôd a pocukrovať. Jeden vám stačiť zaručene nebude.
Jahodové osvieženie pre deti i dospelých
.
Jahodové mojito
.
Suroviny: 10 jahôd, 3 lyžičky trstinového cukru, šťava z 1 limetky, 8 lístkov čerstvej mäty, veľký panák bieleho rumu, sóda, drvený ľad
.
Postup: Do vyššieho pohára dajte šťavu z limetky, lístky mäty a cukor. Všetko roztlačte, aby sa uvoľnili vône. Pridajte rum a nakrájané jahody. Zasypte drveným ľadom, dolejte sódu a premiešajte.
.
Tip: Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj nealkoholickú verziu jahodového mojita pre deti, len nezabudnite vynechať rum.
Jahodový kokteil
.
Suroviny: 10 jahôd, 150 g kyslej smotany, mlieko, práškový a vanilkový cukor
.
Postup: Jahody, smotanu a cukor (množstvo podľa chuti) vložte do vyššej nádoby a rozmixujte. Nalejte do pohára, doplňte mliekom a premiešajte.
Domáca jahodová limonáda
.
Suroviny: 0,5 kg jahôd, 6 lyžičiek trstinového cukru, šťava z 1 citrónu, perlivá voda
.
Postup: Jahody s cukrom rozmixujete na pyré, preložte do džbánu, pridajte šťavu z citrónu, ľad a zalejte perlivou vodou.
.
.
Domáce jahodové nanuky s kokosovým mliekom
.
Suroviny: 300 g jahôd, vanilkový cukor, 2 lyžičky medu, 200 g kokosového mlieka, 150 g tvarohu
.
Postup: Všetky suroviny rozmixujte, nalejte do nanukových formičiek a dajte cez noc do mrazničky.
Jahodová dreň
.
Suroviny: 0,5 kg jahôd, cukrovej krupice, šťava z citrónu alebo limetky
.
Postup: Jahody umyte, vložte do misy, pridajte cukor, citrónovú šťavu a rozmixujte. Preložte do vhodnej nádoby alebo malých téglikov a nechajte zamraziť.
Chcete si pochúťky z jahôd dopriať po celý rok?
.
Jahodová marmeláda
.
Suroviny: 1 kg čerstvých jahôd, 350 g želírovacieho cukru, 1 lyžice citrónovej šťavy
.
Postup: Jahody opláchnite, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do veľkého hrnca. Pridajte cukor a šťavu z citrónu a premiešajte. Priveďte k varu a potom stiahnite plameň na strednú teplotu a nechajte 10 minút povariť. Priebežne zbierajte penu. Zmes premixujte tyčovým mixérom, nie úplne dohladka, v marmeláde nechajte menšie kúsky jahôd. Horúcu marmeládu nalejte do pohárov, dobre uzavrite a postavte hore dnom. Nechajte vychladnúť a potom skladujte na tmavom mieste.
.
.
Sušené jahody
.
Jahody umyte a nechajte dôkladne uschnúť. Na sušenie nepoužívajte prezreté alebo nedozreté plody. Zbavte ich zelených stopiek a nakrájajte na plátky max. 0,5 cm široké. Rozložte ich na plata sušičky tak, aby sa jednotlivé plátky nedotýkali a neprekrývali. Sušte pri teplote 60 °C cca 10 hodín. Po ukončení sušenia by mali byť jahody krásne krehké a na dotyk úplne suché. Usušené jahody nechajte vychladnúť a potom skladujte vo vzduchotesných obaloch na tmavom a chladnom mieste.
.
Sušené jahody môžete využiť na mnoho spôsobov. Pre zdravé maškrtenie, na ochutenie kaše, jogurtu, müsli či granoly. Poslúži tiež na ozdobenie pohárov, domácej čokolády a najrôznejších dezertov.
.
.
Jahodový kompót
.
Suroviny: 1 kg jahôd, 0,5 l vody, 1 kg cukru, šťava z 1 citrónu, štipka kyseliny citrónovej, kôra z polovičky citrónu
.
Postup: Na kompót volte tvrdé, nepoškodené a skôr menšie jahody, ktoré sa vám lepšie vmestia do pohárov. Jahody dôkladne umyte a zbavte zelených stoniek. Do väčšieho hrnca nalejte vodu, pridajte cukor a na miernom ohni zvarte. Odstavte a nechajte zľahka vychladnúť. Prisypte jahody, pridajte citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a premiešajte. Jahody aj s nálevom naplňte do čistých zaváracích pohárov, dôkladne uzavrite a zavarte. Na zaváranie môžete využiť zavárací hrniec alebo pohár vyskladať do hlbokého plechu s vodou a sterilizovať pri teplote cca 100 ° C približne 15 minút v trúbe. Hotové kompóty skladujte na tmavom mieste.