Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Fašiangy vrcholia. Vychutnajte si ich naplno

16.02.2023

Fašiangy sú už tradične spájané sprievodmi masiek, tancom a hodovaním. Pripadá na obdobie medzi Vianocami a Veľkou Nocou presnejšie od sviatku Troch kráľov do Popolcovej stredy, po ktorej nasleduje 40 denné obdobie pôstu.

Oslavy fašiangov pomaly vrcholia a prichádzajú posledné dni, ktoré sa označujú tiež ako sviatky dobrého jedla. Začína sa tučným štvrtkom, ktorý pre tento rok pripadá na 16. februára. A jak už názov napovedá, ľudia si tento deň naozaj dopriali, aby mali po celý nasledujúci rok dostatok sily. Na dedinách sa konali zabíjačky, na ktoré nadväzovali veľkolepé hostiny. Všetko sa zapíjalo pivom alebo pálenkou. Neopomínalo sa ani sladké. Väčšina domácností voňala po šiškách, koláčoch alebo božích milostiach.

.

Zabíjačkový guláš

.

Suroviny: 800 g mäsa (pliecko, bôčik), 400 g drobov (pečeň, ľadvina, srdce), 1 veľká cibuľa, 1 PL sadla, bobkový list, drvený kmín, mleté čierne korenie, soľ, červená sladká a palivá paprika, chlieb

.

Postup: Cibuľu nakrájame a opražíme dohneda na sadle. Mäso nakrájame na kocky a pridáme do hrnca. Osolíme, okoreníme a podlejeme horúcou vodou. Akonáhle sa začne variť, pridáme nakrájané droby a varíme domäkka.  Zahustíme nadrobeným krajcom chleba bez kôrky. Podávame s chlebom.

Domáci chlieb

.

Suroviny: 300 g hladkej múky, 200 g žitnej múky, 300 ml vody, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička sušeného droždia, 1 lyžička drvenej rasce

.

Postup: V mise robota alebo domácej pekárni zmiešame všetky sypké suroviny, pridáme vodu a spracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Pokiaľ nevyužívame domácu pekáreň, do rúry vložíme plech s vodou, rozbalíme ju na 250 °C  a potom vložíme chlieb, ktorý sme dali na plech s papierom na pečenie. Pečieme 10 minút, potom stlmíme na 180 °C a pečieme ešte pol hodiny.

.

Tip: Hotový chlieb spoznáte, pokiaľ pri poklepaní na spodnú stranu znie duto.

.

RM9000

Obrázok, na ktorom je vnútri, riad, varič, kuchynské spotrebiče

Automaticky generovaný popisCK7000

Obrázok, na ktorom je šálka, káva, vnútri, mixér

Automaticky generovaný popisRM7500

Obrázok, na ktorom je vnútri, hra, kontrolór, vzdialené

Automaticky generovaný popisPC5520

.

.

Škvarkové pagáče

.

Suroviny: 500 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 250 g bravčových škvariek, 100 sadla, 2 žĺtky, 30 g droždia, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, štipka čierneho korenia

.

Postup: Z droždia, trocha mlieka, cukru a 2 lyžíc hladkej múky necháme vzísť kvások. Zvyšnú múku dáme do misy, pridáme soľ, čierne korenie, mlieko a žĺtky. Väčšinu škvariek nakrájame najemno, zvyšok nahrubo. Spoločne so sadlom a kváskom pridáme do cesta, spracujeme a dáme na hodinu kysnúť. Vyvaľkáme 1 cm plát, pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré dávame na plech vyložený papierom na pečenie, a ešte necháme chvíľu vykysnúť. Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypané rascou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C dozlatista.

.

.

Domáce šišky

.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 400 ml mlieka, 4 žĺtky, 4 lyžice cukru, 4 lyžice rumu, 10 dkg Hery, 4 dkg droždia

.

Postup: Z droždia, časti vlažného mlieka a lyžičky cukru urobíme kvások. Ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások a urobíme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Vyvaľkáme plát hrubý cca 1 cm, pohárom na ňom ľahko vyznačíme kolieska a do stredu kladieme marmeládu, nutelu, tvaroh (každý čo má rád).  Priklopíme ďalším plátam cesta a podľa kopčeka náplne vykrajujeme. Naplnené šišky necháme ešte asi pol hodiny kysnúť. Smažíme v rozpálenom oleji dozlatista a hotové necháme okvapkať na papierovej utierke a obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.