Pri objednávkach nad 50€ doprava ZDARMA.
Perníky, vianočka alebo koňak? 10 chutných receptov, ktoré do Vianoc iste stihnete

Adventný čas patrí k najkrajšiemu obdobiu v roku. Deti prečkali obávaných čertov, radujú sa z mikulášskej nádielky a prípravy na Vianoce vrcholia. Sviatočná nálada je cítiť na každom kroku, pri stánku s vianočným punčom a vareným vínom, doma zase z ozdobených vetvičiek a čerstvo upečených koláčov.
.
Predvianočné obdobie je ale tiež v znamení nekonečného zhonu, aby sme mali na Štedrý deň všetko krásne nachystané. Občas je ťažké všetko postíhať a nezblázniť sa z toho. Darčeky, upratovanie, výzdoba, „uloviť“ kapra, pripraviť najlepší zemiakový šalát, vianočku a samozrejme napiecť vianočné koláče. Tradične sa s pečením vianočných koláčov začína okolo Mikuláša. Ale nezúfajte, pokiaľ ste ešte nezačali, máme pre vás pár typov na výborné kúsky, ktoré sa dajú piecť na poslednú chvíľu …
.
Vianočné koláče, ktoré môžete piecť na poslednú chvíľu
.
Medové perníky, ktoré sú hneď mäkké
.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 125 g Hery, 2 vajcia, 120 g medu, 1 lyžička jedlej sódy, 2 kopcovitej lyžičky škorice, 3 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžica rumu
.
Postup: Do múky pridáme rozpustenú Heru s medom a ostatné suroviny. Cesto necháme na hodinu uležať v chladničke. Vyvaľkáme a vykrajujeme vianočné tvary. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody. Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C cca 8-10 minút dozlatista.
.
Rýchle strojové cukrovinky
.
Máte doma strojček na cukrovinky alebo kuchynský robot s tvorítkom na výrobu cukroviniek? Pokiaľ áno, môžete za chvíľu vykúzliť krásne, a hlavne chutné cukrovinky rôznych tvarov.
.
Suroviny: 350 g hladkej múky 250 g Hery, 1 žĺtok, 60 g cukru, 1 vanilkový cukor
.
Postup: Do misy dáme všetky sypké suroviny, pridáme zmäknutú a nakrájanú Heru, žĺtok a spracujeme cesto. Necháme odležať v chladničke. Potom cesto vkladáme do strojčeka alebo do robota a tvoríme rovnako veľké dieliky, ktoré vkladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C doružova. Vzniknuté cukrovinky môžeme spojiť marmeládou a ozdobiť čokoládou.
.
.
Rumové guličky
.
Suroviny: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 kg piškót, rum, čokoláda a kokos na obalenie
.
Postup: Piškóty rozdrvíme a navlhčíme rumom (podľa chuti). Maslo, cukor a žĺtok zmiešame, pridáme piškóty s rumom a premiešame. Tvoríme guličky, ktoré necháme do druhého dňa vyschnúť. Potom guličky namočíme do čokolády a obaľujeme v kokose.
.
Rafaela
.
Suroviny: 1 sladké kondenzované mlieko, 1 kg kokosu + kokos na obalenie, 200 g lúpaných mandlí
.
Postup: Z kokosu a kondenzovaného mlieka vytvoríme hmotu, ktorú necháme do druhého dňa v chladničke. Druhý deň tvoríme guličky s mandľami vo vnútri, ktoré obalíme v kokose. Vkladáme do malých papierových košíčkov.
.