Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Perníky, vianočka alebo koňak? 10 chutných receptov, ktoré do Vianoc iste stihnete

14.12.2022

Adventný čas patrí k najkrajšiemu obdobiu v roku. Deti prečkali obávaných čertov, radujú sa z mikulášskej nádielky a prípravy na Vianoce vrcholia. Sviatočná nálada je cítiť na každom kroku, pri stánku s vianočným punčom a vareným vínom, doma zase z ozdobených vetvičiek a čerstvo upečených koláčov.

.

Predvianočné obdobie je ale tiež v znamení nekonečného zhonu, aby sme mali na Štedrý deň všetko krásne nachystané. Občas je ťažké všetko postíhať a nezblázniť sa z toho. Darčeky, upratovanie, výzdoba, „uloviť“ kapra, pripraviť najlepší zemiakový šalát, vianočku a samozrejme napiecť vianočné koláče. Tradične sa s pečením vianočných koláčov začína okolo Mikuláša. Ale nezúfajte, pokiaľ ste ešte nezačali, máme pre vás pár typov na výborné kúsky, ktoré sa dajú piecť na poslednú chvíľu …

.

Vianočné koláče, ktoré môžete piecť na poslednú chvíľu

.

Medové perníky, ktoré sú hneď mäkké

.

Suroviny: 500 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 125 g Hery, 2 vajcia, 120 g medu, 1 lyžička jedlej sódy, 2 kopcovitej lyžičky škorice, 3 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžica rumu

.

Postup: Do múky pridáme rozpustenú Heru s medom a ostatné suroviny. Cesto necháme na hodinu uležať v chladničke. Vyvaľkáme a vykrajujeme vianočné tvary. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody. Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C cca 8-10 minút dozlatista.

.

Rýchle strojové cukrovinky

.

Máte doma strojček na cukrovinky alebo kuchynský robot s tvorítkom na výrobu cukroviniek? Pokiaľ áno, môžete za chvíľu vykúzliť krásne, a hlavne chutné cukrovinky rôznych tvarov.

.

Suroviny: 350 g hladkej múky 250 g Hery, 1 žĺtok, 60 g cukru, 1 vanilkový cukor

.

Postup: Do misy dáme všetky sypké suroviny, pridáme zmäknutú a nakrájanú Heru, žĺtok a spracujeme cesto. Necháme odležať v chladničke. Potom cesto vkladáme do strojčeka alebo do robota a tvoríme rovnako veľké dieliky, ktoré vkladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C doružova. Vzniknuté cukrovinky môžeme spojiť marmeládou a ozdobiť čokoládou.

.

.

Rumové guličky

.

Suroviny: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 kg piškót, rum, čokoláda a kokos na obalenie

.

Postup: Piškóty rozdrvíme a navlhčíme rumom (podľa chuti). Maslo, cukor a žĺtok zmiešame, pridáme piškóty s rumom a premiešame. Tvoríme guličky, ktoré necháme do druhého dňa vyschnúť. Potom guličky namočíme do čokolády a obaľujeme v kokose.

.

Rafaela

.

Suroviny: 1 sladké kondenzované mlieko, 1 kg kokosu + kokos na obalenie, 200 g lúpaných mandlí

.

Postup: Z kokosu a kondenzovaného mlieka vytvoríme hmotu, ktorú necháme do druhého dňa v chladničke. Druhý deň tvoríme guličky s mandľami vo vnútri, ktoré obalíme v kokose. Vkladáme do malých papierových košíčkov.

.

.

Tradičná česká vianočka nesmie na Štedrý deň chýbať

.

Vianočka sa pečie väčšinou deň pred Štedrým dňom a vzťahuje sa k nej plno najrôznejších tradícii a zvykov. Medzi tie najviac podivné patrí napríklad to, že počas robenia cesta nesmie nikto v miestnosti prehovoriť a počas kysnutia musí gazdiná skákať, aby cesto dobre nakyslo a vianočka sa podarila. Receptov na vianočku je veľa a každý má iste ten svoj najlepší. A pokiaľ ešte žiaden nemáte, môžete vyskúšať ten náš.

.

.

Vianočka

.

Suroviny: 560 g hladkej múky, 140 g cukru, 250 ml mlieka, 30 g droždia, 2 vajcia (1 na potrenie), 120 g masla, 1 lyžička soli, 2 štipky muškátového kvetu, hrsť hrozienok predom namočených v rumu, kôra z 1 citróna, sekané mandle

.

Postup: Z trochu cukru, droždia a teplého mlieka necháme vzísť kvások. Medzitým si do misy dáme múku, soľ, 1 vajce, zvyšok cukru, rozpustené maslo, trochu rumu z hrozienok, hrozienka, muškátový kvet, nastrúhanú citrónovú kôru a cca 1 zvyšného mlieka. Spracujeme cesto, podľa potreby prilievame postupne zvyšné mlieko, popr. hladkú múku, pokiaľ je cesto veľmi riedke. Hladké cesto prikryjeme utierkou a necháme min. 1 h kysnúť. Z cesta upletieme vianočku, ktorú dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 30 min. odpočívať. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme plátkami mandlí a pečieme 5 min. na 190 °C, potom rúru stlmíme na 160 °C a pečieme ešte ďalších 40 min.

.

RM7010

RM7500

RM9000

ETV8760ds

.

.

Vianočné cukrovinky zo zvyšných bielkov

.

Pokiaľ vianočné cukrovinky pečiete z vlastných ciest alebo doma pripravujete domáci vaječný koňak, častokrát sa vám zvýši väčšie množstvo nevyužitých bielkov. Ale to vôbec nevadí, i z bielkov sa dajú vykúzliť výborné kúsky na vianočný stôl.

.

Orechové sucháre

.

Suroviny: 4 bielky, 100 g cukru kryštál, 100 g hladkej múky, 50 g mandlí, 50 g vlašských orechov, 50 g lieskových orechov

.

Postup: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Vmiešame cukor a ešte zašľaháme. Nakoniec prisypeme múku a orechy a všetko zamiešame. Zmes nalejeme do vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. Pečieme v stredne vyhriatej rúre 35-40 min. na 180 °C (nesmie sa lepiť na špajľu). Necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a ostrým nožom krájame tenké plátky, ktoré dáme ešte do rúry vysušiť cca na 100 °C kým nestvrdnú.

.

Snehové pusinky

.

Suroviny: 4 bielky, 200 g cukru krupice, 1 lyžička octu, 1 lyžička vanilkovej arómy, 1 lyžica škrobu

.

Postup: Bielky vyšľaháme a do hotového snehu po lyžiciach zašľaháme cukor a šľaháme, kým necítime krupičky cukru medzi prstami. Potom primiešame ocot, vanilkovú arómu a škrob. Ďalej už nešľaháme. Hotová hmota by mala byť krásne tuhá a snehovo biela. Sneh plníme do vrecka so zdobiacou trubičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame malé pusinky. Vložíme do rúry predhriatej na 100 ° zhruba hodinu až hodinu a pol (podľa veľkosti pusiniek). Počas pečenia rúru niekoľkokrát otvoríme, aby sme vypustili vlhkosť a pusinky nepraskali. Po usušení rúru vypneme a pusinky necháme v rúre vychladnúť.

.

.

Kokosky

.

Suroviny: 3 bielky, 210 g krupicového cukru, 100 g strúhaného kokosu, 1 lyžička marmelády (jahodová, marhuľová, …)

.

Postup: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého po lyžičkách zašľaháme cukor. Nádobu so snehom vložíme do vodného kúpeľa a šľaháme, kým nie je  zmes teplá. Vyberieme z vodného kúpeľa a šľaháme do vychladnutia. Nakoniec zašľaháme kokos a marmeládu. Plech vyložíme papierom na pečenie a lyžičkou kladieme malé kôpky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 °C doružova.

.

SR3300

SR3210

SR3130

SR3140

.

.

A čo zo zvyšnými žĺtkami? Domáci „vaječňák“ je jasnou voľbou …

.

Rýchly domáci vaječný koňak (nevarený)

.

Suroviny: 6 žĺtkov, 200 g cukor múčka, 2 vanilkové cukry, 2 nesladeného kondenzovaného mlieka, 1 sladené kondenzované mlieko, 500 ml rumu, 500 ml vareného mlieka

.

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrami dohladka. Potom pridáme kondenzované mlieko, rum a vychladené uvarené mlieko. Premiešame, nalejeme do fliaš a dáme do chladničky.

.

Varený vaječný koňak

.

Suroviny: 6 žĺtkov, 100 ml kondenzovaného mlieka, 200 g cukor múčka, 1 vanilkový cukor, 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml rumu

.

Postup: Smotanu, kondenzované mlieko, 100 g cukru a vanilkový cukor dáme do hrnca, rozmiešame a privedieme k varu a potom odstavíme. Do misy dáme žĺtky so zvyškom cukru a vyšľaháme dohladka. Za stáleho miešania prilievame horúcu zmes smotany, a nakoniec všetko vylejeme späť do hrnca. Za stáleho miešania necháme pomaly zhustnúť (pri cca 80 °C) približne 5-10 minút. Potom siahneme z plameňa a ďalej miešame, prilejeme rum a premiešame. Vychladený nápoj plníme do pohárov a uchovávame v chladničke.