Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Prečo je dobré sušiť úrodu?

12.08.2022

Slivky, hrušky, jablká, marhule a iné plody, ktoré začínajú pomaly dozrievať na záhradách a zapĺňajú regály v supermarketoch, sa možno zdajú nenápadné, a nie tak lákavé ako melón, ale majú v sebe mnoho vitamínov a podporných látok, ktoré pomôžu ako psychickému, tak aj fyzickému zdraviu. Vďaka sušeniu si túto dávku zdravých látok môžete dopriať aj v zime. Poďme si teda predstaviť, na čo sú dané plody dobré, a čo v sebe skrývajú za látky.

x

Hrušky 

x

Hruška je ovocie, ktoré samozrejme nepatrí medzi citrusy, ale má v sebe rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy. Je plná účinných rastlinných antioxidantov a vláknin. Látky v hruškách po našej konzumácii neutralizujú a vylučujú z tela von ťažké kovy a jedovaté látky, medzi ktoré napríklad patrí olovo, ortuť alebo kadmium.

Tento plod je predovšetkým dobrým liekom, a to napríklad na poruchu zažívania, na kŕče a na znižovanie horúčky. Ak vám chutí aj šupka z hrušiek, určite ju zjedzte. Sú v nej hojne bielkoviny a minerálne látky. Hrušky sú celkovo bohaté na kyselinu listovú, ktorá podporuje krvotvorbu, dobrú náladu, ale taktiež je vhodná pre tehotné ženy či ženy, ktoré otehotnieť chcú. Napomáha totiž správnemu vývoju bábätka.

  

x

Marhule 

x

Betakarotén a horčík, na to sú preborníci marhule. Žiadne iné ovocie ich nemá také množstvo ako ony. Vďaka množstvu vitamínu a minerálnych látok, ktorých je nespočetné množstvo, marhule posilňujú imunitu, zlepšujú zrak, krvný obraz, podporujú krvotvorbu, znižujú hladinu krvného cholesterolu a posilňujú nervový systém. Marhule budú milovať predovšetkým ženy, pretože tieto plody posilňujú vlasy, nechty a pokožku a zároveň chránia kožu pri opaľovaní.

Sušené marhule sú ideálnym zdrojom energie a obsahujú kálium, ktoré reguluje obsah vody v tele. Tiež má zásaditý charakter, takže vyváža prekyslený organizmus. Majú obzvlášť pozitívny vplyv na fungovanie nervovej sústavy.

  

x

Jednoducho, marhule sú superfood medzi ovocím.  

x

Prečo je sušenie dobré?

  • Zvýši sa trvanlivosť potravín aj o niekoľko mesiacov
  • Sušenie zachováva chuť. Častokrát je ešte výraznejšia
  • Sušenie uchováva v ovocí vitamíny, minerály aj vlákninu. Stav vitamínov v sušenom ovocí je v porovnaní s čerstvým iba o 20 % nižší
  • Je to rýchly spôsob spracovania úrody
  • Ovociu sa zníži objem a hmotnosť, takže vám nezaberú veľa miesta v batohu

x

Slivky 

x

Slivky sú výborné na doplnenie vitamínov B, ktorého je v plodoch neuveriteľné množstvo. Vďaka tomu sa postarajú o vaše nervy, dodajú energiu metabolizmu, podporia vašu mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť proti stresu. Slivky obsahujú aj mnoho vláknin a sorbitolu (prírodného cukru), ktorý môže mať preháňavé účinky, takže nie je vhodné slivky konzumovať pri diétach. Zároveň však výskumy preukázali, že slivky pomáhajú vyplavovať vodu z organizmu a v črevách viažu nadbytočné tukové látky, takže sú skvelým bojovníkom s nadváhou.

x

Vitamín K, draslík a železo, aj tieto prvky majú v sebe slivky a perfektne vás vyzbroja na zimu a pomôžu vám udržať sa ďalej od všetkých nepríjemných prechladnutí. V neposlednom rade v slivkách nájdete aj kyselinu ursolovú, ktorá zasahuje do bunkových informácií a zvládne chrániť telo proti niektorým formám rakoviny, najmä hrubého čreva.