Rýchle desiaty a večere s jedným šikovným pomocníkom

11.09.2023

Prázdniny sú za nami a so začiatkom septembra opäť prichádza obdobie zhonu. Predovšetkým rodičia detí školou povinných dobre vedia, o čom je reč. Pracovné povinnosti, domáce povinnosti, školské povinnosti, krúžky, úlohy, a tak stále dokola. Pokiaľ tiež každý večer premýšľate, čo rýchle na večeru a čo nachystať deťom na desiatu, nechajte sa inspirovať našimi rýchlymi receptami a jedným šikovným pomocníkom.

Predstavujeme nový tyčový mixér Concept TM5500, ktorý ponúka nespočetne možností. Vďaka nadupanej výbave s ním zvládnete ľahko a rýchlo takmer čokoľvek. A čo v jeho príslušenstve nájdete? Food processor, chopper, špiralizér, tyčový nástavec, nástavec na pyré, šľahaciu metlu, dvojitú šľahaciu metlu, šľahaciu nádobu s vekom, napeňovač mlieka a smoothie maker s uzatvárateľným vekom s pútkom. Medzi obdobné novinky patria tiež modely TM5510 a TM5520, ktoré sú designovo a výkonnostne totožné, líšia sa len v príslušenstve.

.

.

.

.

Cuketové špagety

.

Cuketové špagety pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho. Ak máte menšie cukety, stačí ich umyť, odrezať okraje a vložiť do špiralizéra. Väčšie kusy opláchnite, rozrežete a zbavte semienok. Cuketové špagety vysušte kuchynským obrúskom. Podávať sa môžu ako surové, tak i varené. Surové stačí osoliť, okoreniť a pokvapkať olivovým olejom. Pridať môžete napr. paradajky, papriku, olivy a vytvoriť rýchly šalát. Pokiaľ sa rozhodnete pre varenú variantu, vložte cuketové špagety na 1-2 min. do vriacej vody alebo ich pripravte na pare. Podávať môžete podľa chuti napr. s paradajkovou omáčkou alebo pestom.

.

Tip na prípravu: Na olivovom oleji orestujte nakrájanú slaninu. Potom odstavte, pridajte uvarené cuketové špagety, nakrájané sušené paradajky a trochu bazalkového pesta. Nakoniec všetko premiešajte a servírujte posypané parmezánom.

Domáce bazalkové pesto

.

Suroviny: 2 hrnčeky čerstvej bazalky, pol hrnčeka parmezánu, pol hrnčeka olivového oleja, hrsť píniových orieškov, 3 strúčiky cesnaku, štipka soli

.

Postup: Všetky suroviny okrem oleja vložte do choppera alebo food processoru a počas mixovania postupne prilievajte olej. Pokiaľ pesto ihneď nespotrebujete, preložte ho do uzavierateľnej misky a vložte do chladničky alebo zamrazte (ideálne vo formičkách na ľad, aby ste si mohli rozmrazovať množstvo podľa potreby).

.

Zeleninové rezance po ázijsky

.

Suroviny: 1 hlávky červenej kapusty, 6 veľkých mrkiev, 4 papriky, 2 menšie cukety, hrsť naklíčených mungo fazulí, sezam, 4 naložené šampiňóny, chilli paprička, čerstvý koriander

.

Suroviny na zálievku: zázvor (cca 2 cm), 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1 limetky, kešu oriešky, 2 lyžice svetlého kokosového sirupu, olivový olej, soľ, čierne korenie

.

Postup: Cukety a mrkvy očistite a pomocou špiralizéra vytvorte tenké rezančeky. Zmiešajte zo zvyšnou zeleninou nakrájanou nadrobno. Do choppera vložte suroviny na zálievku a poriadne rozmixujte. Nalejte na zeleninu, posypte sezamom a ozdobte čerstvým koriandrom.

Rýchly hráškový krém

.

Suroviny: 500 g mrazeného hrášku, bazalkové pesto, soľ, čierne korenie, maslo

.

Postup: V hrnci priveďte k varu liter vody, pridajte hrášok, 2 lyžice bazalkového pesta, čierne korenie, soľ a 15 min. povarte. Nakoniec premiešajte ešte lyžicu masla. Ponorným tyčovým mixérom polievku rozmixujte a ihneď podávajte.

Palacinky s ovocným pyré

.

Suroviny na palacinky: 0,5 l mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajcia, štipka soli, olej na vyprážanie

.

Postup: Všetky suroviny vložte do food procesooru (pokiaľ budete robiť menšie množstvo, môžete využiť i chopper) a pridajte 1 lyžičku oleja. Rozmixujte dohladka. Smažte na rozpálenej panvici s nepriľnavým povrchom z oboch strán dozlatista.

.

Ovocné pyré: lesné ovocie (maliny, čučoriedky, černice, jahody) vložte do mixovacej nádoby, pridajte primerané množstvo múčkového cukru a rozmixujte pomocou tyčového nástavca.

Nátierka z pečených paprík

.

Suroviny: 2 červenej papriky, malá červená cibuľa, 2 lyžice olivového oleja, bazalka, 1 strúčik cesnaku, 100 g mascarpone, 1 lyžička pesta zo sušených paradajok, citrónová šťava, čierne korenie

.

Postup: Papriku a cibuľu nakrájajte, položte na plech s papierom na pečenie, osoľte, ľahko pokvapkajte olejom a dajte na 25 minút piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Do choppera alebo food processora vložte upečenú a vychladnutú zeleninu spoločne so zvyšnými surovinami, rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Servírujte s celozrnným pečivom.

Šunková nátierka

.

Suroviny: 300 g šunky, 1 téglik nátierkového masla, 100 g masla, soľ, čierne korenie

.

Postup: Šunku vložte do choppera a rozsekajte najemno. Maslo pomocou šľahacej metly vyšľahajte do peny, pridajte nátierkové maslo, šunku a ochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte na čerstvom pečive zdobené petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou alebo žeruchou.

Rýchly tvarohový dezert, ktorý si zamilujú nielen deti

.

Suroviny: 500 g polotučného tvarohu, 150 ml 33% smotany na šľahanie, sirup z agávy, mlieko, marmeláda alebo čerstvé ovocie, kakao, detské piškóty, čokoláda

.

Postup: V mixovacej nádobe vyšľahajte studenú smotanu, do ktorej postupne pridajte tvaroh. Podľa chuti oslaďte. Do inej misky nalejte trochu mlieka, pridajte lyžičku kakaa a rozmiešajte. V kakaovom mlieku namočte piškóty, ktoré potom vložte na dno pohára. Na piškóty dajte vrstvu tvarohového krému, namočené piškóty, marmeládu alebo čerstvé ovocie (jahody, maliny, čučoriedky), opäť tvarohový krém a navrch marmeládu. Celé môžete ozdobiť nastrúhanou čokoládou a ihneď servírovať alebo dať vychladiť do chladničky.

Jablkové pyré na desiatu

.

Suroviny: 1 kg jabĺk, 1 škorica celá, 1 badián, 1 citrón, 200 ml vody

.

Postup: Jablka ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na kocky. Dajte do hrnca, zalejte vodou, pridajte šťavu z citróna, škoricu a badián. Priveďte k varu a potom stlmte a vatre pozvoľna asi 30 minút. Vyberte korenie a jablká rozmixujte pomocou nástavce na pyré. Ihneď servírujte.

Horúce kakao s mliečnou penou

.

Tiež vám deti často ujedajú našľahanú penu z cappuccina? Prekvapte ich a urobte im na raňajky lahodné kakao s mliečnou penou. Kakao pripravte obvyklým spôsobom. V hrnčeku ohrejte trochu mlieka a pomocou napeňovača vyšľahajte do peny, ktorú potom pridáte navrch kakaa. Posypať môžete strúhanou čokoládou alebo škoricovým cukrom.

Rýchly mliečny kokteil alebo zdravé smoothie do školy i do práce

.

Milujete zamatovo našľahané mliečne kokteily alebo zdravé smoothie? Aj s tým vám tyčový mixér Concept TM5500 pomôže, pretože ho ľahko premeníte na smoothie maker. A čo je najlepšie? Pokiaľ ráno nestíhate, stačí použiť veko s uzatvárateľným pútkom, vďaka ktorému mixovaciu nádobu za okamih premeníte na bežnú fľašu na pitie, ktorú si môžete vziať kamkoľvek so sebou.

Hlavné prednosti tyčových mixérov TM55x0:

  • EXTRA výkon 1500 W
  • OSTRÉ NEREZOVÉ čepele
  • FLEXIBILNÝ špirálovitý kábel – pre pohodlnú obsluhu
  • BOHATÉ PRÍSLUŠENSTVO