Veľkonočné tradície a menu
Veľká noc – sviatky jari, nového začiatku a prebúdzajúcej sa prírody. Okrem farbenia vajíčok, pletenia korbáča a koledovania patrí k týmto dňom aj bohaté a voňavé menu plné tradičných chutí. Poďme sa spoločne pozrieť na veľkonočné zvyky a pokrmy, bez ktorých si Veľkú noc nevieme predstaviť.
Veľkonočný týždeň alebo význam jednotlivých dní
.
- KVETNÁ NEDEĽA začína veľkonočný týždeň a pripomína príchod Ježiša do Jeruzalema. V tento deň sa svätia mačičky a doma začínajú prvé prípravy.
- MODRÝ (VEĽKÝ) pondelok – tento deň v skorších dobách muži nepracovali a ženy sa chystali na veľké jarné upratovanie.
- ŠKAREDÁ STREDA – v tento deň sa pripomína Judášova zrada. Ľudia by sa nemali mračiť, podľa povery by im to mohlo zostať po celý rok. Pripravovalo sa škaredé jedlo – väčšinou rôzne placky a trhance.
- ZELENÝ ŠTVRTOK je v znamení zelených pokrmov – špenátu, byliniek alebo napríklad hráškovej polievky. Ľudia veria, že konzumácia „zeleného“ prinesie zdravie po celý rok.
- VEĽKÝ PIATOK pripomína deň ukrižovania a nesie sa v znamení ticha, pokoja a pôstu. Podľa tradície by sa v tento deň nemalo pracovať s pôdou, prať ani piecť.
- BIELA SOBOTA je dňom očisty – domovy sa upratujú, pečie sa mazanec a baránok, pletú sa korbáče a večer sa zapaľuje veľkonočný oheň.
- VEĽKONOČNÉ NEDELE je oslavou vzkriesenia a symbolom nového života. Veriaci navštevujú kostol, kde prebieha bohoslužba. Po týždni upokojenia prichádza slávnostná hostina.
- VEĽKONOČNÝ PONDELOK patrí kolede. Chlapci obchádzajú domy s korbáčmi, vyšibajú dievčatá a dostanú výslužku – maľované vajcia, sladkosti alebo napríklad pohár niečoho ostrejšieho. Ďalšie tipy na chutné občerstvenie nájdete v našom skoršom článku „Začni jesť zdravo práve dnes“.
.
Farbenie vajíčok
.
Vajíčka sú symbolom nového života a plodnosti, čo je spojené s oslavami Veľkej noci. Farbenie vajíčok má mnoho tradičných aj moderných techník – od prírodného farbenia v cibuľových šupkách, cez voskovanie a obtlačky až po použitie prírodných farbív ako červená repa alebo špenát. Každá technika ponúka jedinečný vzhľad a zábavu pri tvorbe.
Veľkonočné menu
.
Veľká noc je pre mnohých hlavne o dobrom jedle. Na stole nechýba kombinácia sladkých aj slaných pokrmov, ktoré majú nielen skvelú chuť, ale aj symboliku. Patrí medzi ne napr. veľkonočný mazanec , sladké kysnuté pečivo s hrozienkami a mandľami. Podľa tradície by sa mal upiecť už na Bielu sobotu a požehnať v kostole. Symbolizuje telo Krista a prináša do domu požehnanie. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola je baranček pečený v špeciálnej forme – buď piškótový alebo maslový. Symbolizuje nevinnosť a obeť. Nechýba mu mašlička okolo krku a krížik z cukru alebo čokolády.
Recepty nielen na baránka a mazanec nájdete v našom predchádzajúcom článku. „ Veľkonočné pečenie s kuchynským robotom “.
Rovnako tradičná je aj veľkonočná plnka. Pripravuje sa z rožkov, vajec, údeného masa a jarných byliniek ako je pažítka alebo žihľava. Pečie sa v rúre dozlatista – a je to lahodná pripomienka jari.
Veľkonočné plnka s bylinkami
.
Suroviny: 6 rožkov (najlepšie deň starých), 250 g údeného mäsa (napr. údená krkovica), 4 vajcia, 300 ml mlieka, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, hrsť nasekaných čerstvých byliniek (žihľavy, pažítka, petržlen, ligurček chuti, štipka muškátového orieška, 2 lyžice masla, tuk a strúhanka na vymazanie a vysypanie pekáča
.
Postup: Rožky nakrájajte na kocky a dajte do väčšej misy. Zalejte mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Medzitým si na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu na masle, pridajte na kocky nakrájané údené mäso a krátko opečte. K rožkom pridajte žĺtky, osmaženú zmes, nasekané bylinky, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a štipku muškátu. Všetko dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte do zmesi. Pekáč vymažte tukom a vysypte strúhankou. Plnku preložte, uhlaďte povrch a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 45–50 minút dozlatista.
.
Odporúčané spotrebiče:
- Ručný šľahač – dokonale premieša rožkovú zmes, sneh z bielkov i bylinky, šetrí čas.
- Sekáčik alebo mixér – na rýchle nasekanie čerstvých byliniek, cibule alebo cesnaku.
- Teplovzdušná fritéza – ak máš menšiu domácnosť, môžeš v nej upiecť aj menšiu porciu plnky bez nutnosti zapínať rúru.
Veľkonočné sviatky sú ideálnou príležitosťou spomaliť, užiť si rodinu, ochutnať tradičné dobroty a pripomenúť si krásu jarných tradícií. Či už sa rozhodnete pre klasiku alebo pridáte moderný twist, dôležité je jedno – že si Veľkú noc užijete s radosťou.
.
.
.
.
.