Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€
Zmrzlina osvieži i zlepší náladu. Pripravte si ju doma aj bez zmrzlinovača
Určite aj vy máte niekoľko kamarátov, s ktorými vediete nekonečné diskusie nad tým, ktorá zmrzlina je najlepšia. Točená alebo kopčeková? Či už máte chute akékoľvek, verte, že poctivá domáca vyhraje u každého.
Výroba je rýchla, jednoduchá a výsledok stojí určite za to. Pripravíte si ju presne podľa svojej chuti a iste vás príde aj na menej peňazí ako ta kupovaná. A až vás v horúcich dňoch prepadne chuť na niečo sladké, čo môže byť lepšie ako zmrzlina. Príjemne vás osvieži a údajne je aj výborným liekom na odbúravanie stresu.
.
Lisovaná ovocná zmrzlina
.
Suroviny: 500 g mrazeného ovocia podľa chuti (jahody, banány, maliny, ...), cukor alebo med na dosladenie
.
Postup: Ovocie podľa chuti osladíme a postupne vkladáme do lisu, v ktorom máme umiestnené sitko pre prípravu chladených dezertov.
.
.
.
.
Mätová zmrzlina
.
Suroviny: 300 ml smotany na šľahanie, 150 ml plnotučného mlieka, 75 ml kondenzovaného mlieka, 1 hrnček mäty, 30 g horkej čokolády
.
Postup: Smotanu vyšľaháme do tuha. Do mixéra vložíme mätu a mlieko. Rozmixovanú zmes dáme do šľahačky, pridáme kondenzované mlieko a nastrúhanú alebo nalámanú čokoládu. Dobre premiešame, vložíme do plastovej nádoby a dáme zamraziť.
Marhuľový sorbet
.
Suroviny: 0,5 kg zrelých marhúľ, 100-125 ml vody, 100 g krupicového cukru, 1 lyžica mandľového alebo vanilkového extraktu
.
Postup: Vykôstkované marhule nakrájame na štvrtky, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa ovocie nerozpadne. Rozmixujeme dohladka a vzniknutú zmes prepasírujeme cez sitko do misky. Po vychladnutí vmiešame mandľový alebo vanilkový extrakt, dáme do plastových misiek a zamrazíme.
Domáca jahodová dreň
.
Suroviny: 500 g ľadových kociek, 250 g mrazených jahôd, 60 g krupicového cukru, šťava z 2 citrónov, čerstvá mäta na ozdobenie
.
Postup: Suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme. Podávame v pohároch zdobené čerstvou mätou.
...
Vedeli ste, že ...
.
• Zmrzlina je údajne výborným liekom na odbúravanie stresu.
• V Japonsku si môžete kúpiť aktuálne najdrahšiu zmrzlinu na svete zvanou Byakuya, ktorá sa vyrába z bielej hľuzovky a zdobí sa plátkom jedlého zlata. Jedna porcia vyjde v prepočte približne na 5 900 €.
• Doslova rajom pre zmrzlinových fajnšmekrov je podnik Heladeria Coromoto vo venezuelskej Meride. Tento podnik sa zapísal do Guinnesovej knihy rekordov v počte servírovaných príchutí, ktorých je neuveriteľných 863. Okrem klasickej vanilkovej, čokoládovej alebo ovocnej nechýbajú ani netradičné príchute krabej nátierky šampiňónov vo víne, kyslých uhoriek, sardiniek v koňaku, špagiet so syrom a pod. Tento rekord však už prekonal Migg and Mutts Craft Creamery z Colorada so svojimi 985 príchuťami.
• V roku 1984 vyhlásil prezident Ronald Reagan júl za Národný mesiac zmrzliny.
• Najväčšia zmrzlinová pyramída vznikla v roku 2000 na Havaji. K výrobe bolo použité 3100 kopčekov zmrzliny, na výšku meriala 1,2 m a vážila 800 kg.
• V roku 2015 nórska spoločnosť Hennig-Olsen vyrobila najväčší zmrzlinový kornútik, ktorý vážil 110 kg, meral cez 3 metre a pojal 1080 l zmrzliny.
• Najväčší zmrzlinový pohár vznikol v Kanade v roku 1988 a váži 24 tón.