Zmrzlina osvieži i zlepší náladu. Pripravte si ju doma aj bez zmrzlinovača
Určite aj vy máte niekoľko kamarátov, s ktorými vediete nekonečné diskusie nad tým, ktorá zmrzlina je najlepšia. Točená alebo kopčeková? Či už máte chute akékoľvek, verte, že poctivá domáca vyhraje u každého.
Výroba je rýchla, jednoduchá a výsledok stojí určite za to. Pripravíte si ju presne podľa svojej chuti a iste vás príde aj na menej peňazí ako ta kupovaná. A až vás v horúcich dňoch prepadne chuť na niečo sladké, čo môže byť lepšie ako zmrzlina. Príjemne vás osvieži a údajne je aj výborným liekom na odbúravanie stresu.
.
Lisovaná ovocná zmrzlina
.
Suroviny: 500 g mrazeného ovocia podľa chuti (jahody, banány, maliny, ...), cukor alebo med na dosladenie
.
Postup: Ovocie podľa chuti osladíme a postupne vkladáme do lisu, v ktorom máme umiestnené sitko pre prípravu chladených dezertov.
.
.
.
.
Mätová zmrzlina
.
Suroviny: 300 ml smotany na šľahanie, 150 ml plnotučného mlieka, 75 ml kondenzovaného mlieka, 1 hrnček mäty, 30 g horkej čokolády
.
Postup: Smotanu vyšľaháme do tuha. Do mixéra vložíme mätu a mlieko. Rozmixovanú zmes dáme do šľahačky, pridáme kondenzované mlieko a nastrúhanú alebo nalámanú čokoládu. Dobre premiešame, vložíme do plastovej nádoby a dáme zamraziť.
Marhuľový sorbet
.
Suroviny: 0,5 kg zrelých marhúľ, 100-125 ml vody, 100 g krupicového cukru, 1 lyžica mandľového alebo vanilkového extraktu
.
Postup: Vykôstkované marhule nakrájame na štvrtky, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa ovocie nerozpadne. Rozmixujeme dohladka a vzniknutú zmes prepasírujeme cez sitko do misky. Po vychladnutí vmiešame mandľový alebo vanilkový extrakt, dáme do plastových misiek a zamrazíme.