Ako naložiť huby

13.10.2023

Nakladané huby sú ďalším chutným spôsobom, ako si svoje úlovky z lesa uchovať do ďalšej hubovej sezóny. Možností, ako huby naložiť je mnoho. Najznámejší spôsob je sladkokyslý nálev, huby však môžete naložiť tiež do vína, soli alebo oleja. Jak na to, aby vám vaše zásoby v pohároch vydržali čo najdlhšie, vám poradíme v dnešnom článku.

Aké huby nakladať?

.

K zaváraniu sa najlepšie hodia čerstvé, menšie a pevné huby – hríby, kuriatka, rýdziky, šampiňóny, podpňovky, plávky alebo hliva.

.

Príprava pohárov na zavařování

.

K úspešnému zaváraniu sú nevyhnutné perfektne čisté poháre a veká. Preto ich pred zaváraním sterilizujte. Využiť môžete umývačku riadu, rúru alebo veľký hrniec, v ktorom poháre a veká vo vriacej vode 10 minút vyvarte. Potom ich nechajte dôkladne vyschnúť.

.

Príprava húb na zaváranie

.

Huby dôkladne preberte – červivé a plesnivé huby nevykrajujte, ale rovno vyhoďte. Očistite pod prúdom vody a nakrájajte na menšie kúsky, malé huby môžete ponechať vcelku. Nakrájané huby nechajte prejsť v osolenej vode varom – cca 10 minút. Sceďte, prepláchnete vodou a nechajte odkvapkať.

Ako naložiť huby v octe?

.

Receptov na octový nálev nájdete nespočetne, ale v základe sú veľmi podobné. Pripraviť môžete sladkokyslý alebo len kyslý s vynechaním cukru. Na liter nálevu budete potrebovať 600 ml vody, 400 ml 8% otcu, 50 g cukru, 2 lyžičky soli, nové korenie, bobkový list, tymian, horčičné semienko a čierne korenie. Všetky suroviny dajte do hrnca a 5 minút povarte. Nálev nechajte vychladnúť. Do sterilizovaných pohárov vložte polkolieska cibule, predom povarené a vychladnuté huby a zalejte nálevom. Sterilizujte v zaváracom hrnci pri 100 C° približne pol hodiny. Potom poháre vyberte a otočte na pár minút dnom hore, aby sa veká dobre „uchytili“. Do pohárov môžete pridať tiež mrkvu, zeler, papriku, cesnak alebo feferónku.

.

Ako naložiť huby vo víne?

.

Vinný rôsol pripravíte opäť z 8% octu a vína v pomere 1:2. Podobne ako do bežného octového nálevu pridajte cukor, soľ, korenie, bobkový list, nové korenie a všetko 5 minút povarte. Ďalší postup je rovnaký ako pri nakladaní v octovom náleve.

Ako naložiť huby v sadle?

.

Huby očistite a nakrájajte. Na panvici rozpusťte trochu sadla, pridajte huby a 15 minút smažte, kým ich nezbavíte vody. Osmažené huby dajte do čistých zaváracích pohárov, zalejte ich rozpusteným sadlom a sterilizujte aspoň 45 min. pri 95 C°.

.

V čom zavárať?

.

Najjednoduchším a zároveň najpohodlnejším spôsobom je zaváranie v elektrickom zaváracom hrnci. Ale čo robiť, ak doma žiaden nemáte? Využiť môžete klasický veľký hrniec s teplomerom, elektrickou rúrou alebo umývačkou riadu. Pokiaľ zvolíte rúru, pripravte si plech na pečenie a nalejte do neho horúcu vodu do výšky cca 2 cm. Dobre uzavreté poháre vyskladajte na plech a opatrne ho vložte do spodnej časti rúry predhriatej na 95 C°. Sterilizujte približne 40 minút. Potom poháre vyberte, otočte vekom dolu a nechajte vychladnúť. V prípade umývačky naskladajte uzavreté poháre vekom hore tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Zvoľte najdlhší program na najvyššiu teplotu.

.

.

.

.

Ako naložiť huby bez zavárania?

.

Budete potrebovať nálev, ktorý vytvoríte z octu a vody v pomere 1:4. Pridajte 2 nakrájané cibule, 2 strúčiky cesnaku, štipku soli, tymian, 4 guličky nového korenia, čierne korenie, borievku a lyžicu cukru. Do nálevu vložte povarené a prepláchnuté huby a varte približne 5 minút. Horúcu zmes húb s cibuľou a cesnakom naplňte do sterilizovaných pohárov, zatvorte, postavte „hore nohami“ a nechajte vychladnúť. Huby vydržia i niekoľko rokov a zároveň sa môžu hneď druhý deň konzumovať.

.

Ako naložiť huby do soli?

.

Nakladanie húb do soli je veľmi jednoduché. Soľ funguje ako prírodný konzervant a uchová huby po dobu až 6 mesiacov. Zdravé, tvrdé huby očistite a nakrájajte. Do pohárov vkladajte na striedačku vrstvu soli a húb. Prvú a poslednú vrstvu musí vždy tvoriť soľ. Dobre uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

.

Ako naložiť huby v oleji?

.

Huby očistite a nakrájajte na kúsky. Vložte do čistých a suchých pohárov. Osoľte, okoreňte, orascujte a zalejte kvalitným (najlepšie olivovým) olejom. Môžete preložiť čerstvými bylinkami alebo kôprom. Zatvorte a nechajte v chlade minimálne 4 týždne marinovať.

.

Ďalšie súvisiace články

.