Oslavujeme 34. narodeniny a rozdávame zľavy až 34 % s dopravou zdarma nad 50 €
Fašiangy: Tradičný sviatok plný veselosti, masiek a dobrého jedla
Fašiangy sú obdobím radosti a hodovania, ktoré sa oslavujú pred začiatkom štyridsaťdňového pôstu. Tento tradičný sviatok má na Slovensku a aj ďalších európskych krajinách hlboké korene a je spojený s ľudovými zvykmi, sprievodmi masiek a bohatými hostinami.
Kedy sa oslavujú fašiangy?
.
V roku 2025 sa fašiangy budú oslavovať od nedele 2. marca do utorka 4. marca. Tento trojdňový sviatok je tradične spojený s veselím, hostinami a sprievodmi, po ktorých nasleduje štyridsaťdňový pôst. Predchádza mu obdobie bohatého hodovania, ktoré štartuje Tučným štvrtkom – dňom zasväteným výdatnému jedlu. Ľudia si dopriali tučné mäso, údeniny, masť i sladké pečivo, aby nabrali sily na nadchádzajúce fašiangové radovánky aj dlhé obdobie odriekania. V roku 2025 pripadá Tučný štvrtok na 27. februára, po ktorom nasleduje fašiangový víkend plný tradičných osláv a dobrého jedla.
.
Ako prebiehajú fašiangy?
.
K fašiangom neodmysliteľne patria tradičné sprievody masiek, ktoré sa konajú predovšetkým na vidieku. Medzi najznámejšie postavy patrí medveď, kobyla, baba s nošou alebo kominár. Masky symbolizujú rôzne remeslá a povolania a prinášajú do obcí radosť a veselie. Sprievod prechádza dedinou, spieva, tancuje a žiada o drobné pohostenie alebo príspevky na hostinu.
.
Tradičné pokrmy fašiangov
.
Počas fašiangov sa servírujú sýte, mäsité jedlá. Medzi typické pokrmy patria zabíjačkové špeciality, vyprážané šišky, božie milosti alebo jaternica.
.
.
.
.
Fašiangové dolky
.
Ingrediencie: 200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajce, 50 g cukru, 50 g masla, štipka soli, citrónová kôra, 1 lyžica rumu (pre vôňu a lepšie kysnutie), kyslá smotana na ozdobenie
.
Postup: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a lyžicu múky. Nechajte vzísť kvások (asi 10 minút). Do misy preosejte múku, pridajte cukor, soľ, vajcia, rozpustené maslo, rum a vykysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí (ručne alebo robotom). Zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi 60 minút. Z vykysnutého cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 1 cm, vykrajujte kolieska (napr. pohárom) a doprostred každého kolieska urobte jamku. Nechajte ešte 15 minút kysnúť a potom obnovte jamky. V hrnci rozohrejte dostatok oleja (cca 170 ° C) a dolky smažte dozlatista z oboch strán, najskôr smažte stranu s jamkou. Hotové dolky nechajte odkvapkať na papierovej utierke, potom ozdobte lekvárom, tvarohom alebo kyslou smotanou a posypte cukrom.
Domáca oškvarková pomazánka
.
Ingrediencie: 200 g mletých škvarkov, 1 menšia cibuľa (najemno nakrájaná), 1 lyžička plnotučnej horčice, 1 varené vajce (najemno nastrúhané, voliteľné), soľ a korenie podľa chuti, štipka mletej papriky alebo majoránky (voliteľné)
.
Postup: Ak máte celé škvarky, rozmeľte ich alebo rozmixujte v mixéri na jemnú konzistenciu. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, horčicu, soľ, korenie, mletú papriku alebo majorán podľa chuti a najemno nakrájané varené vajce pre jemnejšiu chuť. Nátierku nechajte aspoň 30 minút odležať v chladničke, aby sa chute spojili. Namažte na čerstvý chlieb a ozdobte napríklad nakrájanou jarnou cibuľkou alebo kyslou uhorkou.
Pečené bravčové koleno
.
Ingrediencie: 1 väčšie bravčové koleno (cca 1,5 kg), 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica soli, 1 lyžica mletej rasce, 1 lyžička čierneho korenia, 2 lyžice horčice, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa (nakrájaná na kolieska, 500 ml čierneho piva, 250 ml vývaru alebo vody, 2 bobkové listy, 5 guličiek nového korenia
.
Postup: Koleno umyte a ostrým nožom narežte kožu do mriežky. Osoľte ho zo všetkých strán a votrite doň rascu, korenie, pretlačený cesnak, horčicu a olej. Nechajte minimálne 2 hodiny (ideálne cez noc) marinovať v chladničke. Rúru predhrejte na 160 °C. Do pekáča dajte cibuľu, bobkový list a nové korenie, položte na ne koleno a podlejte vývarom a polovicou piva. Prikryte alobalom alebo pokrievkou a pečte približne 2,5 hodiny, počas pečenia občas podlejte šťavou. Zvýšte teplotu na 200 °C, odstráňte pokrievku a postupne prelievajte koleno zvyšným pivom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Pečte ďalších 30–40 minút, kým nebude koža krásne zlatistá a chrumkavá. Koleno nechajte chvíľu oddýchnuť, potom podávajte s horčicou, chrenom, kyslou kapustou a čerstvým chlebom.
.
Pečené koleno je dokonalá fašiangová pochúťka – šťavnaté vo vnútri, s chrumkavou kôrkou a plnej chuti. Pre rýchlejší spôsob prípravy môžete využiť tlakový hrniec, v ktorom varte pod vysokým tlakom cca 70 minút a potom dopečte v rúre pri teplote 220°C po dobu 20 minút.
.
.
.
.
Jaternice
.
Ingrediencie: 1 kg bravčového mäsa (bôčik, hlava, lalok), 200 g bravčovej pečene, 4 žemle, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, majoránka, vývar z mäsa, bravčové črievka, špajle
.
Postup: Mäso uvarte domäkka, pečeň sparte. Žemľu namočte do vývaru a vytlačte. Všetko pomeľte a zmiešajte s nasekanou cibuľou, cesnakom a korením. Zmesou naplňte bravčová črievka, zošpuľujte a zatočte do tvaru jaterníc. Varte v horúcej vode asi 15 minút.
.
Domáce čierne zlato v črievku: jaternice, jelitá, črievka, droby, majoše, jalitá, jatočky, krvavnice aj liptovské droby jaternice
.
Ingrediencie: 1,5 kg bravčovej hlavy, 250 g bravčového boku, 250 g bravčového výrezu, 250 ml bravčovej krvi, 600 g žemle, 1 l mäsového vývaru, 200 g uvarených krúp, 150 g vyškvarenej masti, 50 g majorán, rasca, štipka mletého zázvoru, soľ
.
Postup: Mäso očistite a vložte do mierne osolenej vody. Výrez pridáme až neskôr. Akonáhle je mäso uvarené, vykostite ho a spoločne s uvarenými krúpami nasekajte nadrobno. Do zmesi pridajte soľ, majorán, korenie, štipku zázvoru, rascu a nové korenie a dôkladne premiešajte. Na kocky nakrájanú žemľu zalejte krvou a nechajte ju vsiaknuť. Potom ju zľahka zapracujte do mäsovej zmesi spolu s dozlatista osmaženou cibuľou a trochou vývaru. Všetko dôkladne premiešajte a pomocou nástavca mäsového mlynčeka alebo robota naplňte do čriev. Jelitá sa však varia dlhšie – v horúcej vode (asi 90 °C) ich nechajte 20 až 40 minút. Pre kontrolu zapichnite do stredu jedného jelitá špajľu - pokiaľ je hotové, vytekajúca šťava bude číra, bez zafarbenia krvou. Uvarené jelitá opláchnite vlažnou vodou a uložte na čistú dosku.
Ďalšie chutné recepty na tradičné fašiangové pokrmy nájdete v našom článku „ Fašiangy vrcholia. Vychutnajte si ich naplno “. Nájdete v ňom recepty na zabíjačkový guláš, domácí chlieb, oškvarkové pagáče, domáce šišky, božie milosti a fašiangové koláčiky.