Zľava mesiaca: Tyčový vysávač so 36% zľavou a umývačka riadu o 120€ lacnejšia
Ako správne vyrezať tekvicu a chutne spracovať dužinu?
Na vyrezávanie tekvice na Halloween je dôležité začať výberom vhodnej tekvice, ktorá by mala byť dostatočne veľká a mať hladký povrch. Akonáhle máte vybrané, postupujte podľa nasledujúcich krokov. Prevedieme vás celým procesom vyrezávania a zároveň poradíme, ako chutne spracovať vydlabanú dužinu.
Príprava nástrojov
.
Budete potrebovať ostrý porcovací nôž, lyžicu (ideálne na zmrzlinu), fixku na náčrty a čajovú sviečku na osvetlenie.
.
Rezanie vrch tekvice
.
Najprv odrežte vrch tekvice tak, aby vznikol „klobúčik“, ktorý je možné ľahko zložiť a znovu nasadiť. Rez by mal byť šikmý smerom dovnútra, aby sa veko nezrútilo dovnútra tekvice.
.
Vydlabte vnútra
.
Pomocou lyžice vydlabte semienka a vláknitú dužinu. Zbavte sa všetkých zvyškov, aby tekvica bola čistá a pripravená na vyrezávanie.
Ako využiť dužinu z tekvice?
.
Vydlabanú dužinu z tekvice môžete skvele využiť v kuchyni, a to na rôzne spôsoby. Tu sú niektoré nápady, ako ju spracovať:
.
Tekvicová polievka: Dužinu môžete uvariť a rozmixovať na jemný krém. Stačí pridať cibuľu, cesnak, zeleninový vývar, smotanu a korenie ako karí alebo muškátový oriešok. Vytvoríte tak chutnú a výživnú jesennú polievku.
.
Tekvicové pyré: Dužinu jednoducho uvarte do mäkka, rozmixujte a môžete ju použiť do rôznych sladkých aj slaných receptov. Pyré je skvelým základom pre tekvicové koláče, muffiny alebo napríklad tekvicové rizoto.
.
Tekvicový chlieb alebo muffiny : Z tekvicovej dužiny môžete urobiť vláčne cesto na chlieb alebo muffiny. Zmiešajte pyré s múkou, cukrom, korením a kypriacim práškom, a pečte podľa vybraného receptu.
.
Tekvicové latte: Na prípravu tekvicového latté ohrejte mlieko s tekvicovým pyré, pridajte tekvicové korenie a cukor. Zmes nalejte do hrnčeka s espressom a dôkladne premiešajte. Ozdobte šľahačkou a zľahka posypte korením. Tento nápoj zahreje a prinesie typické jesenné chute vďaka sladkosti tekvice a korenistej aróme.
Pečená tekvica: Dužinu nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry. Pečená tekvica je skvelá ako príloha alebo základ pre ďalšie recepty, napríklad do šalátov.
.
Tekvicová marmeláda alebo kompót : Ak máte radi sladké, skúste urobiť marmeládu z tekvice. Stačí dužinu podusiť s cukrom, citrónom a korením, ako je škorica alebo klinček.
.
Týmto spôsobom môžete zúžitkovať celú tekvicu bez toho, aby prišla nazmar a zároveň si vychutnať skvelé sezónne pokrmy. "font-family:Aptos,sans-serif">Ďalšie chutné recepty nájdete v našom predchádzajúcom článku:15 chutných receptov, ako spracovať tekvicu
.
.
.
.
Náčrt designu
.
Na povrch tekvice si fixkou načrtnite tvár alebo iný vybraný motív. Môžete použiť šablóny, ktoré si nalepíte na tekvicu, alebo si vzory načrtnúť voľnou rukou.
Vyrezávanie
.
Opatrne vyrezávajte podľa načrtnutých čiar ostrým nožom. Ak chcete dosiahnuť jemné detaily, môžete použiť menšie rezacie nástroje, ktoré umožňujú presnejšiu prácu.
Osvetlenie
.
Po vyrezaní umiestnite dovnútra tekvica malú sviečku, ideálne čajovú, ktorá tekvicu krásne presvieti.
Starostlivosť o tekvicu
.
Aby tekvica vydržala čo najdlhšie, môžete okraje rezu potrieť vazelínou alebo na ňu aplikovať zmes vody s octom. To spomalí jej vysychanie a hnilobu.
.
Dodržanie týchto krokov vám zaistí krásnu tekvicovú dekoráciu, ktorá vydrží po celý Halloween.