Ako správne vyrezať tekvicu a chutne spracovať dužinu?

28.10.2024

Na vyrezávanie tekvice na Halloween je dôležité začať výberom vhodnej tekvice, ktorá by mala byť dostatočne veľká a mať hladký povrch. Akonáhle máte vybrané, postupujte podľa nasledujúcich krokov. Prevedieme vás celým procesom vyrezávania a zároveň poradíme, ako chutne spracovať vydlabanú dužinu.

Príprava nástrojov

.

Budete potrebovať ostrý porcovací nôž, lyžicu (ideálne na zmrzlinu), fixku na náčrty a čajovú sviečku na osvetlenie.

.

Rezanie vrch tekvice

.

Najprv odrežte vrch tekvice tak, aby vznikol „klobúčik“, ktorý je možné ľahko zložiť a znovu nasadiť. Rez by mal byť šikmý smerom dovnútra, aby sa veko nezrútilo dovnútra tekvice.

.

Vydlabte vnútra

.

Pomocou lyžice vydlabte semienka a vláknitú dužinu. Zbavte sa všetkých zvyškov, aby tekvica bola čistá a pripravená na vyrezávanie.

Ako využiť dužinu z tekvice?

.

Vydlabanú dužinu z tekvice môžete skvele využiť v kuchyni, a to na rôzne spôsoby. Tu sú niektoré nápady, ako ju spracovať:

.

Tekvicová polievka: Dužinu môžete uvariť a rozmixovať na jemný krém. Stačí pridať cibuľu, cesnak, zeleninový vývar, smotanu a korenie ako karí alebo muškátový oriešok. Vytvoríte tak chutnú a výživnú jesennú polievku.

.

Tekvicové pyré: Dužinu jednoducho uvarte do mäkka, rozmixujte a môžete ju použiť do rôznych sladkých aj slaných receptov. Pyré je skvelým základom pre tekvicové koláče, muffiny alebo napríklad tekvicové rizoto.

.

Tekvicový chlieb alebo muffiny : Z tekvicovej dužiny môžete urobiť vláčne cesto na chlieb alebo muffiny. Zmiešajte pyré s múkou, cukrom, korením a kypriacim práškom, a pečte podľa vybraného receptu.

.

Tekvicové latte: Na prípravu tekvicového latté ohrejte mlieko s tekvicovým pyré, pridajte tekvicové korenie a cukor. Zmes nalejte do hrnčeka s espressom a dôkladne premiešajte. Ozdobte šľahačkou a zľahka posypte korením. Tento nápoj zahreje a prinesie typické jesenné chute vďaka sladkosti tekvice a korenistej aróme.

Pečená tekvica: Dužinu nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry. Pečená tekvica je skvelá ako príloha alebo základ pre ďalšie recepty, napríklad do šalátov.

.

Tekvicová marmeláda alebo kompót : Ak máte radi sladké, skúste urobiť marmeládu z tekvice. Stačí dužinu podusiť s cukrom, citrónom a korením, ako je škorica alebo klinček.

.

Týmto spôsobom môžete zúžitkovať celú tekvicu bez toho, aby prišla nazmar a zároveň si vychutnať skvelé sezónne pokrmy. "font-family:Aptos,sans-serif">Ďalšie chutné recepty nájdete v našom predchádzajúcom článku:15 chutných receptov, ako spracovať tekvicu

.


.

.


.

Náčrt designu

.

Na povrch tekvice si fixkou načrtnite tvár alebo iný vybraný motív. Môžete použiť šablóny, ktoré si nalepíte na tekvicu, alebo si vzory načrtnúť voľnou rukou.

Vyrezávanie

.

Opatrne vyrezávajte podľa načrtnutých čiar ostrým nožom. Ak chcete dosiahnuť jemné detaily, môžete použiť menšie rezacie nástroje, ktoré umožňujú presnejšiu prácu.

Osvetlenie

.

Po vyrezaní umiestnite dovnútra tekvica malú sviečku, ideálne čajovú, ktorá tekvicu krásne presvieti.

Starostlivosť o tekvicu

.

Aby tekvica vydržala čo najdlhšie, môžete okraje rezu potrieť vazelínou alebo na ňu aplikovať zmes vody s octom. To spomalí jej vysychanie a hnilobu.

.

Dodržanie týchto krokov vám zaistí krásnu tekvicovú dekoráciu, ktorá vydrží po celý Halloween.