Pri objednávkach nad 50€ doprava ZDARMA.
Ako spracovať úrodu zo záhradky, aby nám čo najdlhšie vydržala?
August je pre každého záhradkára v znamení zberu. Dozrieva plno druhov ovocia i zeleniny, takže je na čase vymyslieť, ako s úrodou naložiť, aby sme z nich mohli čerpať najlepšie po celý rok.
Dajte úrodu do sušičky – zachová si vitamíny a vydrží vám po celý rok
.
Usušiť môžete takmer akékoľvek ovocie i zeleninu zo záhradky, dokonca i bylinky. Ide o najzdravšiu metódu pre dlhodobé skladovanie. Sušené ovocie i zelenina si totiž v sebe uchovávajú veľké množstvo vitamínov, vlákniny a antioxidantov. Sušeným ovocím môžete zaháňať chuť na sladké po celý rok alebo s ním dochutiť najrôznejšie kaše, jogurty či domáce müsli. Zelenina si sušením zachová svoju výraznú chuť, takže je skvelá do polievok.
.
Aké plody používať na sušenie?
.
Na sušenie voľte vždy len zrelé plody ovocia i zeleniny, nie prezreté alebo nahnilé. Pred sušením ho dôkladne umyte a nechajte uschnúť. Ovocie vykôstkujte a zbavte jadierok. Krájajte na rovnako veľké kúsky, aby sušenie prebiehalo rovnomerne. Jednotlivé kúsky vyskladajte na pláta sušičky tak, aby sa neprekrývali. Čas a teplotu sušenia prispôsobte jednotlivým druhom.
Ako poznám správne usušené ovocie?
.
Dobre usušené ovocie má byť kožnaté a ohybné.
.
Ako poznať správne usušenú zeleninu?
.
Dobre usušená zelenina má byť suchá a lámavá.
.
Ako poznám správne usušené bylinky?
.
Dobre usušené bylinky majú byť drobivé.
Ako sušené plody skladovať?
.
Usušené ovocie i zeleninu nechajte vychladnúť a uzatvorte v zaváracom pohári alebo v inej nádobe s kvalitným tesnením, aby sa k nim nedostala vlhkosť. Skladujte na suchom a tmavom mieste s teplotou ideálne okolo 10 °C.
.
.
.
.
.
Zavarená úroda vydrží aj niekoľko rokov
.
Zaváranie alebo sterilizácia je ďalší spôsob, ako si svoje pestovateľské úspechy uchovať čo najdlhšie. Zavariť je možné opäť takmer čokoľvek a na rôzne spôsoby. Z ovocia napr. kompóty, marmelády, džemy alebo lekvár. Zeleninu môžete naložiť do sladkokyslých nálevov, do oleja, pripraviť domácu čalamádu, kečup, pretlak, lečo a plno ďalších pochúťok. Možností je nespočetne. Počas zavárania zlikvidujete všetky baktérie, ktoré by sa mohli v pohári vyskytovať a pôsobiť neplechu. Vďaka tomu vám zaváraniny vydržia správne skladované i niekoľko rokov.
V čom môžete zavárať?
.
Pokiaľ nemáte doma zavárací hrniec, ktorý vám zaváranie maximálne uľahčí, môžete k zaváraniu využiť tiež bežnú či mikrovlnnú rúru, umývačku riadu alebo len veľký hrniec.
.
Aké plody sa hodia k zaváraniu?
.
Pokiaľ nechcete, aby sa vám zaváranina skoro skazila, voľte aj tu len zrelé a zdravé plody.
.
Ako skladovať zatvorené ovocie a zeleninu?
.
Poháre nechajte po zaváraní v izbovej teplote pomaly vychladnúť. Potom skontrolujte viečka, či dobre tesnia. Každý pohár odporúčame označiť štítkom, aby ste mali prehľad o obsahu a dátume zavárania. Dobre tesniace a vychladnuté poháre uschovajte v chladnom a temnom mieste – ideálne v pivnici.
.
.
.
.
.
Naplňte mrazničky
.
Tiež počas mrazenia si ovocie i zelenina uchovajú väčšinu svojich vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. K uskladneniu používajte špeciálne vrecká do mrazničky, ktoré sú pevnejšie a majú popisovacie pole, na ktoré si poznamenajte, čo do mrazničky vkladáte.
.
Ako správne zamraziť ovocie?
.
Ovocie umyte, usušte, rozložte na tácku vyloženú papierom na pečenie a dajte zamraziť. Až potom dejte do igelitového vrecka, vytlačte čo najviac vzduchu a uložte späť do mrazničky. Jednotlivé kúsky sa tak nebudú k sebe vzájomne lepiť a môžete si postupne odoberať množstvo podľa potreby, bez toho aby ste museli rozmrazovať celé vrecko.
.
Ako správne zamraziť zeleninu?
.
Pokiaľ chcete predlžiť trvanlivosť skladovania v mrazničke, odporúčame zeleninu pred zmrazením blanšírovat. Zeleninu nakrájajte na kúsky, vložte do horúcej vody a potom rýchlo schlaďte. Zničíte tak väčšinu baktérií a predĺžite skladovaciu dobu až na 12 mesiacov.
Ako dlho mi ovocie a zelenina v mrazničke vydrží?
.
Skladovanie ovocia a zeleniny v mrazničke nie je večné. Odporúčame uložiť zásoby, ktoré dokážete najdlhšie do roka spotrebovať. U zeleniny, ktorá neprešla pred zmrazením blanšírováním, je skladovacia doba kratšia, max. 5 mesiacov.
.
Aké plody nie sú k mrazeniu vhodné?
.
Do mrazničky sa nehodia plody, ktoré majú vysoký obsah vody. Mrazením totiž stráca na svojej kvalite. Ide napr. o zemiaky, listové šaláty, paradajky, uhorky, papriky, cukety alebo melón.
.
.