Huby v kuchyni alebo aké spotrebiče sú najlepšie na ich spracovanie?

23.09.2024

Jesenná sezóna prináša nielen chladnejšie počasie, ale aj bohatú úrodu húb, ktoré sa stávajú základom mnohých tradičných aj moderných pokrmov. Pre milovníkov zberu húb je kuchyňa v tomto období miestom, kde kreativita nepozná medzí. S pomocou moderných domácich spotrebičov však môžete spracovanie aj prípravu jedál z húb zvládnuť rýchlejšie a efektívnejšie. Aké spotrebiče vám pomôžu?

Sušička potravín

.

Čerstvo nazbierané huby môžete dlhodobo uchovať pomocou sušičky potravín. Tento spotrebič dokáže šetrne a rovnomerne usušiť huby tak, aby si zachovali svoju chuť, vôňu aj živiny. Sušené huby potom ľahko použijete v polievkach, omáčkach či rizotách po celý rok. Zo sušených húb si môžete následne pripraviť aj domáce hubové korenie. Usušené huby stačí rozomlieť na jemný prášok a ochutiť soľou a ďalším korením podľa chuti.

.


.

.


.

Mraznička

.

Uchovávanie húb v mrazničke je efektívny spôsob, ako si zaistiť ich dlhú trvanlivosť. Najprv huby dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky podľa potreby. Pred mrazením je dobré huby blanšírovať, čo znamená, že ich krátko povaríte a potom rýchlo ochladíte v ľadovej vode. Tento krok pomáha zachovať ich chuť a textúru. Po blanšírovaní alebo ak sa rozhodnete huby neblanšírovať, rozložte ich na plech a nechajte zamraziť, aby sa jednotlivé kúsky nelepili. Potom ich preneste do mraziaceho vrecka alebo nádoby, pričom sa snažte odstrániť čo najviac vzduchu. Správne uložené huby môžu v mrazničke vydržať 6-12 mesiacov a môžete ich používať priamo z mrazničky pri varení bez toho, aby ste ich museli vopred rozmrazovať..

.


.

.


Mixér a kuchynský robot

.

Na prípravu hubových zmesí, paštét alebo polievok sa skvele hodí mixér či kuchynský robot. Tento spotrebič vám ušetrí čas pri sekaní alebo mixovaní húb na jemné kúsky. Výkonné modely dokážu huby rýchlo spracovať do konzistencie, ktorú potrebujete, či už na krémovú polievku, omáčku alebo plnené cestoviny. Na tieto účely sa hodia aj tyčové mixéry, ktoré zaistia plynulú prípravu priamo v hrnci.

.


.

.


Multifunkčný hrniec

.

Spracovanie húb pomocou multifunkčného hrnca, ako je napríklad tlakový hrniec alebo pomalý hrniec, je efektívny spôsob, ako pripraviť huby rýchlo a jednoducho. Najprv huby dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky. Ak používate tlakový hrniec, huby môžete rýchlo uvariť pod tlakom s pridaním vývaru, korenia a ďalších ingrediencií, čo umožňuje, aby si huby zachovali svoju bohatú chuť a jemnú textúru. Pri pomalom hrnci huby môžete variť spolu s ďalšími ingredienciami po dlhšiu dobu na nízkej teplote, čo umožní, aby sa chuť krásne rozvinula a huby sa stali mäkké a aromatické. Multifunkčný hrniec je ideálny na prípravu hubových polievok, gulášov, rizot alebo omáčok, kde huby absorbujú chuť ostatných ingrediencií a vytvárajú vynikajúce a bohaté pokrmy.

.


.

.


Elektrická a parná rúra

.

Huby je možné skvele spracovať a pripravovať aj v rúre, čo je efektívny spôsob, ako ich rýchlo a rovnomerne uvariť. Stačí huby očistiť, nakrájať na kúsky a zmiešať s trochou olivového oleja, soľou a čiernym korením. Môžete ich pridať do rôznych pokrmov alebo ich piecť samostatne. Pečenie v rúre na 180-200 ° C počas 15-20 minút pomôže huby rovnomerne tepelne upraviť, pričom získajú krásne zlatistú farbu a chrumkavú textúru. Tento spôsob prípravy zvýrazňuje ich prirodzenú chuť a je ideálny na prípravu ako prílohu, do šalátov, cestovín, alebo ako základ pre zapekané pokrmy.

.

Ďalším variantom je parná rúra, ktorá ponúka jednu z najzdravších metód prípravy. Počas varenia v pare si huby zachovajú maximum chuti i živín. Príprava pokrmov v pare tiež zaistí, že huby zostanú krásne šťavnaté a nebudú vysušené. Parná rúra sa stáva stále populárnejším pomocníkom pri príprave diétnych a zdravých pokrmov.

.


.

.


Varná doska

.

Na rýchlu tepelnú úpravu húb, ako je vyprážanie alebo dusenie, je ideálna varná doska. Tá poskytuje presnú kontrolu nad teplotou, čo je dôležité najmä pri vyprážaní húb, aby sa nepripálili, ale zostali krásne prepečené. Indukčné dosky navyše šetria čas a energiu vďaka rýchlemu ohrevu a ľahko sa udržujú v čistote.

.


.

.


.

Záver

.

Vďaka moderným domácim spotrebičom sa príprava hubových pokrmov stáva jednoduchšou a rýchlejšou, čo ocenia nielen vášniví hubári, ale aj tí, ktorí huby radi konzumujú, ale nemajú toľko času na ich spracovanie. Či už huby sušíte, mrazíte, mixujete alebo pripravujete v pare, technológia dnešných spotrebičov vám umožní dosiahnuť dokonalý výsledok s minimálnou námahou.

Prečítajte si ďalšie súvisiace články:

.

Ako naložiť huby

Ako správne sušiť a skladovať huby krok za krokom